L'estiu al plat

Recepta del Motel Empordà: espines d'anxoves fregides

El cuiner Jaume Subirós explica la recepta que va idear el seu sogre, Josep Mercader, al Motel Empordà de Figueres

L'enyorat Josep Mercader va crear un plat que ha voltat per tot el món: les espines d'anxoves fregides que feia després d'haver convertit ell mateix els seitons en anxoves. El seu gendre, Jaume Subirós, i els seus nets continuen fent-les i portant-les a taula tal com ell els va ensenyar. La recepta que expliquem és tal com la va deixar per escrit Josep Mercader.

Ingredients per a 4 persones

  • 16 seitons
  • Sal gruixuda
  • Grans de pebre
  • Farigola
  • Oli d'oliva
  • Llet
  • Farina
Cargando
No hay anuncios

Elaboració

  1. Si voleu fer-vos les anxoves a casa, el primer dia que compreu els seitons els heu de posar en sal gruixuda.
  2. Hi han d'estar vuit hores. Passat aquest temps, les heu d'escaparrar; és a dir, treure'n el cap i la tripa.
  3. Tot seguit, col·loqueu-les en un pot de vidre de boca gran i aneu intercalant una capa de sal i una altra d'anxoves, uns grans de pebre i un ramet de farigola. Quan arribeu al capdamunt del pot de vidre, afegiu-hi el suc de les anxoves; és a dir, la sang que hauran tret els seitons durant les vuit hores que els heu deixat en salmorra. Tapeu-ho ben tapat. També podeu consultar la manera com fan els seitons a Cadaqués, molt semblant a la fórmula explicada.
  4. Guardeu-les al rebost, en un lloc fresc, durant un mínim de dotze mesos; un màxim de vint-i-quatre.
  5. Passat aquest temps, el dia que netegeu les anxoves sota un raig d'aigua col·loqueu-ne els filets en oli d'oliva abundant.
  6. Tot seguit, renteu les espines i submergiu-les dos minuts en llet.
  7. Passats els dos minuts, passeu-les per farina perquè quedin ben arrebossades.
  8. Fregiu-les perquè quedin daurades i ja les podreu servir com al Motel Empordà, dins d'un got de vidre.
Cargando
No hay anuncios

Bon profit!