Ramen, el plat japonès de moda
Amb el boom de la cuina asiàtica a Espanya, aquesta sopa s’ha donat a conèixer i ha guanyat tanta popularitat que ja podem trobar diversos locals especialitzats a casa nostra
Tot i que es desconeix el seu origen de forma precisa, una de les històries més acceptades és la d’un relat publicat en un llibre del 1987 en el qual s’explica que Tokugawa Mitsukuni, un senyor feudal llegendari japonès, va ser el primer a tastar aquest plat el 1660, preparat per un refugiat xinès. El ramen es presenta en moltes formes diferents, incloses algunes que s'adapten bé per preparar a casa. Aquesta infografia és una guia a través de les nombroses i delicades decisions que implica preparar-lo. El secret d’un bon ramen es troba en l’equilibri i el gust personal, de manera que, com més s’experimenti, més delícies es poden descobrir.
Els ingredients
Els fideus
Es preparen amb farina de blat, aigua, sal i kansui, una solució alcalina que els dona la seva textura especial.
La proteïna
Hi ha opcions per a tots els gustos: carnívors, vegetarians o vegans.
Les verdures
Se salten lleugerament i es deixen poc fetes perquè siguin cruixents.
El brou
És la base del ramen i el que determina el gust principal del plat.
Tonkotsu: Saborosa base d'ossos de porc bullits
Miso: Brou a base de miso, pollastre, carn de porc i vegetals
Shoyu: Preparat amb salsa de soja, té un gust potent i un punt picant
Shio: Un brou clar i salat
Els aromàtics
Donen el toc final al plat
Les guarnicions
Són les que donen el toc diferencial al plat. Un bol típic de ramen acostuma a tenir 7 o 8 toppings, però en pot tenir més de 30. Aquests són els més populars:
Chashu: Cansalada de porc marinada
Ou: Cuit pocs minuts, tallat longitudinalment
Algues: Les algues nori i wakame són les més habituals
Negi: Ceba japonesa que recorda la ceba tendra
Blat de moro cuit: Li aporta dolçor i un toc cruixent
Menma: Brots de bambú fermentats
Naruto: Pasta de peix amb un patró d’espiral rosa, com el remolí marí que hi ha a les costes de Naruto, d’on pren el nom
Els condiments
El toc final de qualsevol ramen
Com preparar-lo
1. Poseu la base de la sopa al foc. Escalfeu el brou en una cassola mitjana. Si feu el vostre des de zero, haureu de preparar-lo amb antelació.
2. Condimenteu el brou. Afegiu-hi sal, salsa de soja, all o qualsevol altre condiment que complementi la vostra proteïna.
3. Bulliu els fideus. Afegiu els fideus de ramen en aigua sense sal en una altra cassola mitjana. Cuineu-los durant 2-4 minuts segons les instruccions del paquet. Escorreu-los un cop fets, però no els afegiu al brou fins que estigui llest per menjar. Si feu els vostres propis fideus, prepareu-los abans de començar a cuinar.
4. Prepareu la carn, el peix o la proteïna vegetal segons la cocció que necessiti.
5. Prepareu les verdures. Un cop la proteïna estigui mig cuita, afegiu les verdures a la paella i cuineu-les totes juntes fins que estiguin daurades i la proteïna, feta.
6. Prepareu l’ou. Si voleu posar-hi un ou (és opcional), bulliu-lo durant 7 minuts mentre es couen la carn i les verdures. Peleu-lo, deixeu-lo refredar i talleu-lo per la meitat.
7. Munteu el ramen. Aboqueu el brou en un bol, seguit de la carn i les verdures. Col·loqueu els fideus al damunt.
8. Acabeu el plat. Salpebreu al gust i poseu-hi les guarnicions que vulgueu, inclòs l'ou.