Info/gràfica

Ramen, el plat japonès de moda

Amb el boom de la cuina asiàtica a Espanya, aquesta sopa s’ha donat a conèixer i ha guanyat tanta popularitat que ja podem trobar diversos locals especialitzats a casa nostra

i
Anna Gonçalves Cerqueira
2 min
Ramen

Tot i que es desconeix el seu origen de forma precisa, una de les històries més acceptades és la d’un relat publicat en un llibre del 1987 en el qual s’explica que Tokugawa Mitsukuni, un senyor feudal llegendari japonès, va ser el primer a tastar aquest plat el 1660, preparat per un refugiat xinès. El ramen es presenta en moltes formes diferents, incloses algunes que s'adapten bé per preparar a casa. Aquesta infografia és una guia a través de les nombroses i delicades decisions que implica preparar-lo. El secret d’un bon ramen es troba en l’equilibri i el gust personal, de manera que, com més s’experimenti, més delícies es poden descobrir.

Els ingredients

Els fideus

Es preparen amb farina de blat, aigua, sal i kansui, una solució alcalina que els dona la seva textura especial.

Rectes

Acompanyen

una base de

carn abundant

Arrissats

Complementen els

brous de miso

Instantanis

Ideals per a sopes més lleugeres

Rectes

Acompanyen

una base de carn

abundant

Arrissats

Complementen

els brous de miso

Instantanis

Ideals per a sopes

més lleugeres

Rectes

Acompanyen

una base de carn

abundant

Arrissats

Complementen

els brous de miso

Instantanis

Ideals per a sopes

més lleugeres

La proteïna

Hi ha opcions per a tots els gustos: carnívors, vegetarians o vegans.

ANIMAL

VEGETAL

Carn picada

de vedella

Gambes

Tempeh

Ventresca

de porc

Seitan

Cranc

Pit de pollastre

Vieires

Tofu

ANIMAL

Carn picada de vedella

Gambes

Ventresca de porc

Cranc

Pit de pollastre

Vieires

VEGETAL

Tempeh

Seitan

Tofu

ANIMAL

Carn picada de vedella

Gambes

Ventresca de porc

Cranc

Pit de pollastre

Vieires

VEGETAL

Tempeh

Seitan

Tofu

Les verdures

Se salten lleugerament i es deixen poc fetes perquè siguin cruixents.

Pastanaga

Col

Bolets

Bleda xinesa

Ceba tendra

Brots de bambú

Espàrrecs

Brots de soja

Espinacs

Pastanaga

Col

Bleda xinesa

Brots de soja

Brots de bambú

Bolets

Ceba tendra

Espinacs

Espàrrecs

Pastanaga

Col

Brots de soja

Bolets

Ceba tendra

Espinacs

Bleda xinesa

Espàrrecs

Brots de bambú

El brou

És la base del ramen i el que determina el gust principal del plat.

Tonkotsu: Saborosa base d'ossos de porc bullits

Miso: Brou a base de miso, pollastre, carn de porc i vegetals

Shoyu: Preparat amb salsa de soja, té un gust potent i un punt picant

Shio: Un brou clar i salat

Els aromàtics

Donen el toc final al plat

All

Ceba

Gingebre

All

Ceba

Gingebre

All

Ceba

Gingebre

Les guarnicions

Són les que donen el toc diferencial al plat. Un bol típic de ramen acostuma a tenir 7 o 8 toppings, però en pot tenir més de 30. Aquests són els més populars:

Chashu

Ou

Algues

Negi

Blat de moro cuit

Menma

Naruto

Chashu

Ou

Algues

Negi

Blat de moro cuit

Menma

Naruto

Chashu

Ou

Algues

Negi

Blat de moro cuit

Menma

Naruto

Chashu: Cansalada de porc marinada

Ou: Cuit pocs minuts, tallat longitudinalment

Algues: Les algues nori i wakame són les més habituals

Negi: Ceba japonesa que recorda la ceba tendra

Blat de moro cuit: Li aporta dolçor i un toc cruixent

Menma: Brots de bambú fermentats

Naruto: Pasta de peix amb un patró d’espiral rosa, com el remolí marí que hi ha a les costes de Naruto, d’on pren el nom

Els condiments

El toc final de qualsevol ramen

Mayu

Oli de sèsam i alls cuits a foc lent

Togarashi

Espècies japoneses en pols

Mantega freda

Un tall gruixut sobre la sopa

Curri

Per donar cos

als brous

Pasta de xili

Per entrar en calor

Llavors de sèsam

Un gran complement

per als brous de miso

Salsa de soja

Togarashi

Espècies japoneses en pols

Mantega freda

Un tall gruixut sobre la sopa

Mayu

Oli de sèsam i alls cuits a foc lent

Pasta de xili

Per entrar en calor

Llavors de sèsam

Un gran complement

per als brous de miso

Curri

Per donar cos

als brous

Salsa de soja

Togarashi

Espècies japoneses en pols

Mantega freda

Un tall gruixut

sobre la sopa

Mayu

Oli de sèsam i

alls cuits a foc lent

Pasta de xili

Per entrar en calor

Llavors de sèsam

Un gran complement

per als brous de miso

Curri

Per donar cos

als brous

Salsa de soja

Com preparar-lo

1. Poseu la base de la sopa al foc. Escalfeu el brou en una cassola mitjana. Si feu el vostre des de zero, haureu de preparar-lo amb antelació.

2. Condimenteu el brou. Afegiu-hi sal, salsa de soja, all o qualsevol altre condiment que complementi la vostra proteïna.

3. Bulliu els fideus. Afegiu els fideus de ramen en aigua sense sal en una altra cassola mitjana. Cuineu-los durant 2-4 minuts segons les instruccions del paquet. Escorreu-los un cop fets, però no els afegiu al brou fins que estigui llest per menjar. Si feu els vostres propis fideus, prepareu-los abans de començar a cuinar.

4. Prepareu la carn, el peix o la proteïna vegetal segons la cocció que necessiti.

5. Prepareu les verdures. Un cop la proteïna estigui mig cuita, afegiu les verdures a la paella i cuineu-les totes juntes fins que estiguin daurades i la proteïna, feta.

6. Prepareu l’ou. Si voleu posar-hi un ou (és opcional), bulliu-lo durant 7 minuts mentre es couen la carn i les verdures. Peleu-lo, deixeu-lo refredar i talleu-lo per la meitat.

7. Munteu el ramen. Aboqueu el brou en un bol, seguit de la carn i les verdures. Col·loqueu els fideus al damunt.

8. Acabeu el plat. Salpebreu al gust i poseu-hi les guarnicions que vulgueu, inclòs l'ou.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Elaboració pròpia
stats