BARCELONAEl cuiner Sergi del Meià, del restaurant homònim al carrer d’Aribau de Barcelona, és un defensor dels esmorzars de forquilla, cullera i ganivet.
Ingredients
Per a les verdures
1 carbassó
1 ceba de Figueres (o bé ceba tendra)
1 pebrot vermell
1 albergínia
1 carbassó rodó (groc i verd)
3 naps petits
5 raves petits
7 minipastanagues
Herbes aromàtiques (farigola i romaní)
Sal de Cambrils dels Pirineus
Pebre negre
Oli d’oliva extra verge
Talleu les puntes dels carbassons. Després talleu-ne el cos en dues meitats, i tot seguit a trossos petits. Reserveu-los.
Continueu per la ceba. Traieu-ne el cul, després feu-ne llenques. Reserveu-les juntament amb el carbassó. I ara talleu per la meitat el pebrot. Traieu-ne les llavors i el nervi blanc del mig.
El següent pas serà tallar a tires l’albergínia, i després a daus. Reserveu-la juntament amb la resta.
I encara afegiu altres verdures: carbassons grocs i verds, naps, raves i minipastanagues. Tots tallats a trossos petits.
Poseu-hi per sobre les fulles de la farigola i el romaní, però no la branca central, perquè resultaria molt dura de mastegar. Saleu-ho, moleu-hi el pebre negre i tireu-hi un raig generós d’oli d’oliva extra verge.
Barregeu-ho tot bé amb les mans.
Per fer la base de la coca
500 g de farina de força ecològica
10 g de llevat fresc
10 g de sal
300 ml d’aigua mineral
100 g d’oli d’oliva extra verge
Amasseu tots els ingredients, i deixeu-ho reposar perquè fermenti durant una hora seguida. Passat aquest temps, ja la tindreu preparada.
Damunt d’un làmina de paper sulfurat (de la mida de la safata del forn), poseu-hi farina, i al damunt estireu la massa de coca que tindreu preparada. Tot seguit estireu-la del mig cap a l’esquerra, i després del mig cap a la dreta. I del mig cap amunt i cap avall. Estireu-la fins que li doneu forma de coca que us agradi.
Un cop fet, poseu-hi per sobre les verdures que teníeu preparades. Deixeu-les-hi reposar, perquè fermenti la massa amb les verdures a sobre durant 15 minuts. I, finalment, col·loqueu-la al forn durant 25 minuts a 180º.
Passat aquest temps, traieu-la del forn. Deixeu-la refredar. I ja estarà llesta per menjar.
Bon profit!
Nota: aquesta coca es pot preparar amb totes les verdures d’estiu que vulgueu. Incloses també les fruites (albercocs, préssecs i pebrots hi fan una bona combinació).
Consell d’aprofitament: de les restes de les verdures que no haureu aprofitat, podeu fer-ne un brou, que es pot convertir en la base d’arrossos vegetals, per exemple.