Les carxofes, les protagonistes
Receptes 20/01/2023

Carxofes farcides de vieira amb xips de carxofa

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, revela com cuinar-les a casa

2 min

Ingredients per a 4 persones

  • 4 carxofes
  • 2 vieires (o 2 llagostins o 2 gambes o 2 talls petits de rap)
  • 1 llimona
  • Oli d’oliva verge extra
  • Oli de gira-sol (per fregir els xips de carxofa)
  • Sal

Per a la salsa:

  • 1 cullerada de mel
  • 1 raig de soja
  • Pell de llima

Elaboració

  1. Col·loqueu una cassola al foc amb aigua freda. Mentre espereu que bulli, netegeu les carxofes. Per fer-ho, talleu per la meitat una llimona i espremeu-la en un bol amb aigua. Després, de tres carxofes traieu-ne els troncs i les fulles exteriors més verdes. Talleu la part superior de les carxofes, de manera que us quedeu amb la meitat més tendra. En algunes carxofes trobareu que a l’interior hi ha un plomall: retireu-lo amb l’ajut d’una cullera. Tot seguit, submergiu-les al bol amb aigua i llimona. 
  2. De la quarta carxofa no extraieu tot el tronc sencer. Deixeu-n’hi una part, peleu-la i feu la resta de passos: retireu les fulles exteriors i talleu la part de dalt. 
  3. Quan l’aigua que teníeu a la cassola comenci a bullir, poseu-hi sal i bulliu les carxofes durant quinze minuts.  
  4. Mentrestant, feu les xips de carxofa. Poseu una paella al foc amb oli de gira-sol a foc mitjà. Talleu la carxofa destinada a fer xips amb dos talls longitudinals i després feu-hi talls verticals. Les xips han de quedar molt finetes. Poseu-les dins un colador i enfarineu-les. Sacsegeu el colador havent-hi posat un plat a baix per extreure’n l’excés de farina. 
  5. Quan l’oli sigui calent, aneu fregint les xips. Procureu que no es cremin, però sí que quedin torradetes. Prepareu un plat amb paper absorbent i a mesura que les aneu retirant de la paella aneu-les-hi posant. Saleu-les. 
  6. Ara prepareu la salsa. Poseu en un bol una cullerada de mel i un raig de soja. Remeneu-ho bé perquè agafi textura de caramel líquid. 
  7. Quan hagin passat els quinze minuts, retireu les carxofes procurant extreure'n l’excés d’aigua. Poseu-les en una safata per anar al forn. Poseu-hi per sobre les vieires a trossos amb una proporció de mitja vieira per carxofa. Poseu un raig d’oli d’oliva per sobre i pels costats i enforneu-ho a 220 ºC durant tres o quatre minuts com a màxim, que és el temps que necessita la vieira per coure's. 
  8. Passats aquests tres o quatre minuts, traieu la safata del forn. Col·loqueu les carxofes en un plat i poseu-hi per sobre la salsa. Ratlleu-hi pell de llima i poseu-hi per sobre les xips de carxofa. 

Bon profit!

stats