Un arròs a l'aire lliure: com fer el millor? Recepta del cuiner Oriol Sabé
Us expliquem tot el que necessiteu per preparar amb èxit el plat fora de casa
25/06/2021
2 min
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, explica com preparar un arròs a l'aire lliure.
Ingredients per a un arròs per a 6 persones
Per al brou
- 1 pollastre i mig (per fer-ne servir la carcassa només)
- 4 o 5 cebes de Figueres
- 1 branca d'api
- 3 tomàquets grossos (o 6 de petits)
- 2 pastanagues
- 1 porro
- 1 branca de romaní
- Oli d'oliva verge extra
- 2 l d'aigua mineral
- Vermut
- Mitja cabeça d'alls
Preparació del brou de pollastre
- En una cassola, poseu-hi un raig d'oli, la mitja cabeça d'alls i els ossos del pollastre. Marqueu-los fins que quedin ben rossos. Aneu-ho remenant i quan estiguin rossos afegiu-hi romaní i una copa de vermut per desglaçar el fons, i després aneu-hi incorporant els vegetals: la ceba i la pastanaga. Quan les verdures ja estiguin cuites, posem-hi els tomàquets, la branca d'api i la part verda del porro. Si volguéssiu saltar-vos aquest primer pas, podríeu adquirir el brou de pollastre bo i fet. Remeneu-ho tot i poseu-hi l'aigua mineral. Deixeu-ho durant hores perquè bulli.
- Quan comenci a bullir, controleu que el brou no quedi curt d'aigua. Si en fes falta, n'hi hauríeu d'afegir.
- Un cop ja estigui fet, coleu-lo. Us heu de quedar amb el líquid net. Reserveu-lo.
Per fer l'arròs
- 200 g de costella tallada a trossos
- 200 g de conill
- 200 g de pollastre (aletes, per exemple)
- 200 g de ceba picada
- 150 g de bolets (rossinyols, per exemple)
- 100 g de mongeta tendra
- 100 g de pastanaga
- 80 g de tomàquet ratllat
- 100 g de pebrot verd
- 80 g per ració (per persona) d'arròs bomba
- Julivert
- Sal
- Oli d'oliva extra verge
Elaboració de l'arròs
- Escalfeu la paella, poseu-hi un raig d'oli d'oliva i marqueu-hi tota la carn perquè quedi rossa. Quan estigui marcada, retireu-la i reserveu-la. Si queda alguna cosa enganxada a la paella, donarà molt bon gust a l'arròs.
- Ara serà el torn dels vegetals. Comenceu per la ceba. Mireu que quedi cuita. I tot seguit continueu amb la resta dels ingredients: el pebrot verd, la pastanaga. Deixeu-ho coure una mica i després poseu-hi els bolets. Remeneu-ho. Ara afegiu-hi el tomàquet i acabeu de preparar el sofregit.
- Quan el sofregit estigui fet, afegiu-hi la carn que teníeu reservada. Remeneu-ho. Si teniu romaní, afegiu-n'hi, perquè hi donarà gust.
- Tot seguit, afegiu-hi l'arròs. Sofregiu-lo una mica amb la resta dels ingredients. Remeneu-ho.
- Saleu-ho tot plegat.
- Quan ja tenim l'arròs marcat, hi posem el caldo, que cobreixi tots els ingredients.
- Quan porti dos minuts bullint, poseu-hi la mongeta tendra, perquè així quedarà verda.
- Quan quedin els últims minuts (compteu-ne 13 des que comença a bullir el caldo) perquè acabi d'estar fet, poseu-hi una picada d'all i julivert,
- Pareu el foc. Tapeu-lo amb paper metàl·lic i compteu entre 3 i 5 minuts perquè el gra acabi d'estar cuit i tots els gustos s'ajuntin.
- Passat aquest temps, destapeu-lo. Ja el podreu servir. Ha de ser un arròs sucós i melós.
Molt bon profit!