L'estiu que perdura a la tardor

Recepta per a un sopar fàcil: amanida amb figues, raïm i formatge blau

El cuiner Oriol Sabé explica una recepta saludable amb els ingredients d'estiu que han saltat a la tardor

El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, proposa una amanida composta principalment de figues i raïm, que amaneix amb una vinagreta saborosa. La recepta només necessita una paella, necessària per caramel·litzar els pinyons. La resta de passos es preparen directament al marbre de la cuina, i van directes als plats.

Ingredients per a 4 persones

  • Figues
  • Formatge blau (o qualsevol altre tipus de formatge que us agradi)
  • Fulles d'anet o de fonoll

Per caramel·litzar els pinyons

  • 100 g de pinyons
  • 30 g de mantega
  • 30 g de sucre
  • 60 ml d'aigua

Per a la vinagreta

  • 1 cullerada sopera de mel
  • 1 cullerada sopera de mostassa
  • 1 raig de vinagre de xerès
  • Un polsim de sal
  • 5 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
  • Herbes aromàtiques: farigola, romaní

Estris

  • Paella
  • Espàtula
  • Paper de forn

Elaboració

  1. Comenceu caramel·litzant els pinyons. Poseu-los en una paella al foc juntament amb la mantega, el sucre i l'aigua mineral.
  2. Mentrestant, prepareu la vinagreta. En un pot de vidre amb tapa, poseu-hi la mel, la mostassa, el vinagre, la sal, l'oli d'oliva i les herbes aromàtiques: una mica de farigola i de romaní, tallat perquè quedi més fi. Tapeu el pot i sacsegeu-lo, perquè els ingredients s'emulsionin. Les vinagretes fetes amb el pot de vidre les podeu desar a la nevera, i les podreu fer servir en qualsevol altre moment per a altres receptes.
  3. Remeneu els pinyons que teniu a la paella, i quan comproveu que el líquid s'ha evaporat i s'hi ha fet el caramel, retireu la paella i aboqueu els pinyons en un paper de forn. Escampeu-los perquè quedin ben repartits i no s'hi enganxin. Reserveu-los.
  4. Ara toca trossejar les figues, que quedin en grills, amb la seva pròpia pell, prèviament rentada.
  5. Aneu-les col·locant en un plat, juntament amb els grans de raïm, que també haureu rentat prèviament i partit per la meitat.
  6. Talleu el formatge a dauets i poseu-lo per sobre del raïm i de les figues.
  7. Poseu-hi ara les fulles d'anet o de fonoll.
  8. Tot seguit, poseu-hi els pinyons caramel·litzats.
  9. I, per acabar, només quedarà amanir-ho tot plegat amb la vinagreta, que haureu de tornar a sacsejar, com cada cop que la tragueu de la nevera.
  10. Un cop sacsejada la vinagreta, remeneu-la dues vegades amb la cullera i aboqueu-la per damunt de l'amanida. I ja estarà.

Bon profit!

stats