L'estiu que perdura a la tardor
Recepta per a un sopar fàcil: amanida amb figues, raïm i formatge blau
El cuiner Oriol Sabé explica una recepta saludable amb els ingredients d'estiu que han saltat a la tardor
02/10/2023
2 min
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, proposa una amanida composta principalment de figues i raïm, que amaneix amb una vinagreta saborosa. La recepta només necessita una paella, necessària per caramel·litzar els pinyons. La resta de passos es preparen directament al marbre de la cuina, i van directes als plats.
Ingredients per a 4 persones
- Figues
- Formatge blau (o qualsevol altre tipus de formatge que us agradi)
- Fulles d'anet o de fonoll
Per caramel·litzar els pinyons
- 100 g de pinyons
- 30 g de mantega
- 30 g de sucre
- 60 ml d'aigua
Per a la vinagreta
- 1 cullerada sopera de mel
- 1 cullerada sopera de mostassa
- 1 raig de vinagre de xerès
- Un polsim de sal
- 5 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
- Herbes aromàtiques: farigola, romaní
Estris
- Paella
- Espàtula
- Paper de forn
Elaboració
- Comenceu caramel·litzant els pinyons. Poseu-los en una paella al foc juntament amb la mantega, el sucre i l'aigua mineral.
- Mentrestant, prepareu la vinagreta. En un pot de vidre amb tapa, poseu-hi la mel, la mostassa, el vinagre, la sal, l'oli d'oliva i les herbes aromàtiques: una mica de farigola i de romaní, tallat perquè quedi més fi. Tapeu el pot i sacsegeu-lo, perquè els ingredients s'emulsionin. Les vinagretes fetes amb el pot de vidre les podeu desar a la nevera, i les podreu fer servir en qualsevol altre moment per a altres receptes.
- Remeneu els pinyons que teniu a la paella, i quan comproveu que el líquid s'ha evaporat i s'hi ha fet el caramel, retireu la paella i aboqueu els pinyons en un paper de forn. Escampeu-los perquè quedin ben repartits i no s'hi enganxin. Reserveu-los.
- Ara toca trossejar les figues, que quedin en grills, amb la seva pròpia pell, prèviament rentada.
- Aneu-les col·locant en un plat, juntament amb els grans de raïm, que també haureu rentat prèviament i partit per la meitat.
- Talleu el formatge a dauets i poseu-lo per sobre del raïm i de les figues.
- Poseu-hi ara les fulles d'anet o de fonoll.
- Tot seguit, poseu-hi els pinyons caramel·litzats.
- I, per acabar, només quedarà amanir-ho tot plegat amb la vinagreta, que haureu de tornar a sacsejar, com cada cop que la tragueu de la nevera.
- Un cop sacsejada la vinagreta, remeneu-la dues vegades amb la cullera i aboqueu-la per damunt de l'amanida. I ja estarà.