Amanida de tomàquets de colors i sardina fumada

La recepta de la cuinera Núria Lucas

Amanida de tomàquets amb sardina fumada

La cuinera del restaurant El Dinou de Vilanova i la Geltrú proposa un plat amb ingredients d'estiu, les sardines i els tomàquets. El resultat és un primer plat ple de colors, i molt nutritiu, que completa amb fulles verdes i germinats.

Ingredients per a 4 persones

  • 4 tomàquets grossos
  • 2 cherry grocs
  • 1 cherry vermell
  • 1 cherry kumato
  • 4 sardines fumades
  • Fulles de ruca
  • Germinats d’alfals
  • Cristalls de sal

Per a la vinagreta

  • 1 ceba tendra
  • Coriandre
  • El suc d’una llimona
  • Vinagre de vi blanc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre negre

Elaboració 

  1. Renteu els tomàquets. Els grans, talleu-los a vuitens. Els cherry, per la meitat. 
  2. Quan els tingueu tallats, amaniu-los amb oli d’oliva verge extra i hi tireu un pensament de sal. Reserveu-los.
  3. Prepareu la vinagreta. Podeu posar els ingredients de la vinagreta dins d’un pot de vidre, que podeu tancar amb tapa, perquè així podreu sacsejar-ho tot bé.
  4. Per començar, talleu la ceba tendra de molt fineta, com més petita, millor.
  5. Feu el mateix amb el coriandre.
  6. Tot seguit, poseu-hi l’oli d’oliva verge extra, el suc d’una llimona, el vinagre de vi blanc, el pensament de sal i el pebre negre. 
  7. Tanqueu la tapa, i sacsegeu-ho ben fort perquè els ingredients es barregin bé. Reserveu-ho.
  8. Agafeu les sardines fumades. Talleu-ne els lloms en dues meitats exactes, i després en talls més petits, en diagonal.
  9. I ara ja podeu començar a muntar el plat.
  10. Al fons, els tomàquets que teníeu amanits. Per sobre, els talls de la sardina fumada. Pels voltants, les fulles de ruca. I de guarniment, els germinats d’alfals.
  11. Amaniu-ho amb la vinagreta, que hi heu de tirar per sobre, i que amari bé tots els ingredients. 
  12. El toc final són uns cristalls de sal.
  13. Aquesta amanida la podeu personalitzar amb altres fulles verdes si no us agrada la ruca. I també amb altres germinats, si no preferiu el d’alfals. 
  14. També és una amanida en què podeu servir els tomàquets sense pell. Llavors el primer pas serà escaldar-los en una olla amb aigua abundant i bullent. Els hi haureu de tenir tan sols dos segons. 
  15. Llavors els retireu amb l’ajut d’una cullera escumadora, els deixeu refredar en un plat, i quan siguin freds, en retireu la pell amb un ganivet. Tot depèn del vostre gust, perquè els tomàquets amb pell o sense són sempre molt bona opció per barrejar-los amb la sardina fumada.

Sardines

Estan en plena temporada. De fet, la dita dels pescadors és que les sardines s'han de menjar els mesos que no contenen R en el seu nom, així que fins al setembre són ben bones. A més, van bé per al cor i per al cervell, perquè són una font essencial dels àcids grassos omega-3.

Germinats d'alfals

Els germinats són tendència perquè aporten molts beneficis nutritius a l'organisme. Com que són un aliment "viu", germen de la planta que hauria de néixer, aporten proteïnes, greixos saludables, fibra i vitamines. El d'alfals, concretament, la provitamina A, les vitamines C i E, i també les del grup B.

Ruca

Entre moltes altres propietats, protegeix el fetge, i es recomana de menjar-ne en casos d'anèmia. Menjar-ne vol dir ingerir potassi, calci, antioxidants, provitamina A i vitamines C i K.

stats