Mengem  /  Receptes 27/04/2014

Aliments contra el mal humor

El dia que estigueu tristos, mengeu plàtan, faves i xocolata i el vostre estat d'ànim millorarà. Els components d'aquests aliments afavoreixen la producció de les anomenades hormones de la felicitat

Trinitat Gilbert
3 min
simptomes-que-Pero-Verdaguer-xocolata_1127897200_5457848_260x366

Insomni, mal de cap, mans i peus freds, tristor, canvis d’humor constants, ansietat, dificultats per concentrar-se, falta de memòria... En persones sanes, tots aquests símptomes poden ser indicadors d’un dèficit de serotonina i dopamina, dos poderosos neurotransmissors coneguts popularment com a hormones de la felicitat. Vigilar la dieta pot ser una bona manera de combatre aquests símptomes: hi ha aliments que, per efecte dels seus components, afavoreixen la producció d’aquestes hormones. Un bon nutricionista us ajudarà a identificar els que més us convenen. Però amb aquesta pauta general, oferida pel psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer, podreu començar a conèixer com actuen sobre l’organisme.

La serotonina se sintetitza a partir d’un aminoàcid, el triptòfan. El cos no en produeix, per la qual cosa és important ingerir aliments que n’aportin, com per exemple els plàtans, les faves, la xocolata, la fruita seca, la pinya, els tomàquets i el formatge. Però cal saber també que el triptòfan no tindrà efecte en el cas que el nostre organisme generi un enzim, la triptofanosa, que n’anul·la l’acció. “La triptofanosa fa que els intestins continguin un excés de bacteris proteolítics. Els símptomes que ho indiquen són el mal alè i la flatulència amb mala olor”, explica Verdaguer.

Pel que fa al neurotransmissor conegut com a dopamina, la seva presència es pot estimular amb la ingesta d’aliments rics en tirosina. El més destacat és el cacau, tot i que hi ha estudis que atribueixen el seu efecte benèfic al fet que el cervell fa una associació directa entre ingesta de xocolata (un aliment que agrada a una majoria de la població) i recompensa. Els experts que li atribueixen un potencial positiu sobre l’organisme recomanen principalment el consum de xocolata negra, que és la varietat amb més concentració de cacau.

El que no hauria de faltar al rebost (per combatre el mal humor)

Plàtan

És el rei de l’hormona de la felicitat, perquè aporta triptòfan però també té un índex de glucèmia alt (és ric en hidrats de carboni) i, per tant, el cervell capta amb més rapidesa la serotonina. La recomanació és menjar-ne a la tarda i per sopar, perquè a més d’afavorir un bon estat anímic ajuda a dormir bé.

Xocolata

És l’anomenat antidepressiu natural perquè el cacau té la gran qualitat d’afavorir l’acumulació d’una de les hormones de la felicitat, la dopamina. Ara bé, cal vigilar de no menjar-ne de manera excessiva, perquè en grans quantitats pot provocar mal de cap. Alguns dietistes-nutricionistes expliquen que l’ideal és menjar 20 grams de xocolata negra al dia, que és la que té més cacau. En les presentacions més habituals, el pes equival a dos quadradets de la rajola.

Faves

Aporten l’anomenat tècnicament L-dopa, que és un precursor de la dopamina. Menjar-ne potencia el bon humor i estimula la memòria. No solen venir tan de gust, però tenen els mateixos efectes positius que la xocolata.

Avellanes

Les avellanes i la fruita seca en general també aporten dopamina. No n’aporten en proporcions tan elevades com les faves, però tenen l’avantatge de no requerir preparació i ser molt fàcils de transportar, per la qual cosa es poden menjar arreu.

Formatges

En qualsevol de les seves varietats (cabra, vaca, ovella), són especialment rics en triptòfan i, per tant, augmenten els nivells de serotonina. La mateixa facultat tenen els làctics en general, i altres aliments com el pollastre, el gall dindi, el peix, els ous o la soja.

stats