Fira
Mengem 01/02/2023

La tòfona no és per a rics (i Vic aquest cap de setmana ho vol demostrar)

La capital osonenca celebra el Trufforum, una trobada oberta a tots els amants de la gastronomia

3 min
Imatge d'un plat elaborat en l'edició anterior.

Com pot ser que siguem productors de tòfona negra de qualitat, però qui s'emporti la fama siguin altres regions d'Europa? Moltes persones creuen que la tòfona és un producte de luxe, però amb una tòfona petita es poden aromatitzar més de 100 ous ferrats. Amb això en ment, arriba a Vic del 3 al 6 de febrer el Trufforum, la festa de la tòfona i la gastronomia amb un programa trufat (perdó) d'activitats per a tothom.

Què

El Trufforum és un espai de trobada anual per a gent a qui agrada la tòfona, per a gent que la vol descobrir i, esclar, per a la gent que s'hi dedica. Va néixer com una proposta ideada des de l’European Mycological Institute per promoure'n l’ús responsable. Segons l'organització, és "el millor lloc per aprendre i gaudir d’un dels productes més icònics de la gastronomia mundial".

On?

Doncs a Vic, la capital de la tòfona a Catalunya. La trobada té lloc al recinte firal Espai Sucre.

Què hi podem fer?

Mercat de la Tòfona

Per comprar una tòfona només necessites dos amics. Aquesta frase no és meva, és de l'Empar Moliner. La va dir el dia que es presentava el programa d'activitats del Trufforum. La seva teoria és que pots comprar una tòfona entre uns quants i dividir-la. L'escriptora també va suggerir que, un cop comprada, la guardessis immediatament al cotxe. Així tot el camí de tornada a casa l'olor serà encisadora.

Una imatge de l'edició anterior.

Espai Tòfona i Ciència

L'Empar Moliner també va dir que "només s'estima el que es coneix", i per això hi trobareu l'Espai de Tòfona i Ciència, on experts expliquen quines espècies hi ha, on es produeixen i com s'han de netejar. Segur que us expliquen que el nom científic de la tòfona negra és tuber melanosporum. Saber-ne el nom és important perquè no us donin mai gat per llebre.

La tòfona al plat

Menjar és la gràcia, esclar. Així que dissabte podeu trobar un menú de tapes amb tòfona. Una tapa val 4 euros, i tres tapes, amb vi o beguda inclosa, 12.

Ratlladura de tòfona negra sobre un plat de canelons.

La cuina de la tòfona

Durant tot dissabte hi haurà una desfilada d'alguns dels millors cuiners de Catalunya, que faran sessions de cuina en directe. Nandu Jubany, Francesc Rovira, Quim Casellas, Toni Sala, Rafel Múria, Mateu Casañas, Oriol Castro, Eduard Xatruch... Les sessions venen amb tast i tenen un preu de 3 euros. Excepte la que faran el millor xocolater del món, Lluc Crusellas, i Empar Moliner. Maridaran postres i escumosos. Ho podreu tastar per 8 euros.

Esmorzar popular

Diumenge el plat fort gastronòmic serà l'esmorzar popular. Valdrà deu euros i es podrà escollir un plat salat, un de dolç i una copa de cava. Els salats seran: ous ferrats amb tòfona, llonganissa i formatge trufat amb coca, i botifarra trufada amb pa torrat i oli de tòfona macerada. Fa venir salivera.

Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires

Aquest serà un altre hit de la trobada. Diumenge, presentat per Helena Garcia-Melero, el campionat posarà a prova els gossos ensinistrats per trobar trufes. Qui serà el millor?

Una imatge del concurs de gossos tofonaires de l'any passat.

...i molt més

A banda de les activitats destacades, n'hi ha moltes més. Dissabte s'entregarà la Tofona d'Or 2023 al periodista Jordi Basté, i el guardó d'Ambaixador d'Honor al cuiner Paco Pérez. Diumenge se sabrà de quin restaurant és la millor recepta amb tòfona negra. I en qualsevol moment del cap de setmana, podreu tastar la xocolata amb tòfona del foodtruck La Tofoneta. També hi haurà activitats destinades a la canalla.

stats