Per què el Perú demana a la població que mengi pollastre a l'ast en lloc de ceviche?
El preu de la llimona s'ha disparat i intenten regular-lo rebaixant-ne la demanda
L'explicació és senzilla: no hi ha llimones i se n'ha disparat el preu. Es tracta ara mateix d'una qüestió d'estat i ha estat protagonista de converses i hores de televisió al Perú. També ha estat objecte de bromes i mems a les xarxes socials. En vídeos publicats a TikTok, es pot veure com comerciants han posat cartells amb el lema irònic "Acceptem llimones com a forma de pagament". Altres usuaris de xarxes socials han considerat que la “llimona està forjant el seu regnat com la nova divisa peruana”.
Com que és un ingredient essencial per preparar el plat nacional del país llatinoamericà, el govern ha demanat a la població directament que no mengi ceviche. El preu de la llimona ha pujat al Perú un 69,8% només aquest agost. I ja feia tres mesos que anava a l'alça. El motiu és que els cultius van quedar molt malmesos a causa d'El Niño. Així doncs, el ministre d'Economía, Álex Contreras, ha sol·licitat als ciutadans que busquin alternatives.
Per pal·liar la situació, Contreras ha demanat als peruans que aquesta setmana tenien previst preparar ceviche que el substitueixin "per un pollastre a l'ast". Més difícil ho tenen els restaurants especialitzats en aquest plat. La solució que planteja per a les cevicherías el ministre és que facin "una mica d'arròs amb marisc o amb chicharrón de calamar". Contreras considera que "si no hi ha demanda, els preus s'ajustaran".
En aquest sentit, també apunta a l'especulació com a causa de l'encariment de preus. Ha demanat no "seguir el joc als especuladors, perquè, si bé és cert que hi ha hagut problemes en l'oferta de llimones, també hi ha gent que, sens dubte, especula, per la qual cosa és important exercir la sobirania del consumidor". D'altra banda, el ministeri estudia prendre mesures addicionals, com ara incrementar les importacions d'aquesta fruita.