Activitats i esdeveniments

Arriba el gran cap de setmana de la tòfona a Vic

El Trufforum té entrada gratuïta i una pila d'activitats previstes per als visitants

3 min
Nandu Jubany i Helena García-Melero en l'edició del Truffòrum Vic de l'any passat.

Una flaire irresistible tornarà a fer-se present a la capital d'Osona, i és que torna el Trufforum Vic, el festival de la tòfona en el qual podreu comprar-ne i menjar-ne de manera assequible. Aquest certamen s'ha convertit ja en un esdeveniment consolidat que aquest any espera superar els 6.000 visitants de l'any passat, motiu pel qual n'han ampliat l'oferta.

El Trufforum és una trobada internacional del sector i té el vessant professional, però també el destinat a la ciutadania, a qui ofereixen activitats gratuïtes o a un preu molt reduït. Desgranem la informació més rellevant de manera esquemàtica.

On i quan

Al recinte Firal El Sucre de Vic. Tot i que des del dia 1 de febrer hi ha activitats, el gruix del programa es concentra entre el dissabte 3 i el diumenge 4 de febrer. L'entrada és gratuïta i, arran de l'èxit de la trobada en anteriors edicions, és el segon any que se celebra al recinte firal.

Activitats gastronòmiques

Dissabte serà un dia per endrapar. Les sessions de cuina i tast en directe seran un dels moments més divertits de la trobada i des d'ara ja es poden reservar places a la seva web. Jordi Vilà, cuiner de l'Alkímia, barrejarà la tòfona amb carn de caça. Martina Puigvert, de Les Cols, mostrarà que la tòfona també s'avé amb la cuina volcànica. I Nandu Jubany i Empar Moliner faran un maridatge de plats amb tòfona i bombolles. Participar en aquesta activitat que combina escumosos i plats trufats costa 10 euros, les altres en costen 5.

A més, hi haurà un espai de restauració en el qual durant tot el dia es podrà adquirir menjar. Tant dolç com salat. Es podrà comprar un lot de quinze tiquets que val quinze euros i inclou copa, o bé tiquets individuals. Hi trobareu propostes de El Bart, Eukarya, La Musona, Jubany o Malespina, entre altres.

Diverses tòfones exposades al Trufforum Vic de l'any passat.

Activitats de divulgació

A l'Espai Tòfona i Ciència hi haurà al llarg del cap de setmana tallers per aprendre a distingir la qualitat de les tòfones o la diversitat d'olors que desprenen. Aquests tallers s'impartiran tant dissabte com diumenge. A banda, també hi haurà l'espai Xics&Tòfona en què els tallers estaran orientats als més petits a partir de sis anys. Totes les activitats són gratuïtes i en podeu consultar els horaris aquí.

David Carabén, en concert

Per primer cop la música formarà part de la festa. Dissabte a les 20.30 h hi haurà un concert gratuït del cantant, guitarrista i compositor de Mishima, David Carabén.

Mercat de la tòfona

Una de les virtuts del Truffòrum és que et dona la seguretat que la tòfona que s'hi ven és tuber melanosporum classificada i garantida. Aquest any, que hi ha hagut molt poca pluja i que de tòfona silvestre no n'hi ha de qualitat, és important comprar a proveïdors de confiança.

Esmorzar popular

L'esmorzar popular és una de les dues activitats estrella de diumenge. Serà de 9 a 11 h al Sucre. Tindrà un preu de 12 euros i inclou plat salat, plat dolç i una copa de vi.

Un instant del concurs de gossos tofonaires al Truffòrum Vic.

Campionat de gossos tofonaires

La segona activitat estrella de diumenge, i una de les més esperades, és el campionat de Catalunya de gossos tofonaires, que ja arriba a la seva cinquena edició i que, a diferència de l'any passat, es farà a l'exterior del Recinte Firal El Sucre. El moment més emocionant de la trobada.

stats