Reconeixement

Carme Ruscalleda, Josep Roca, Paco Solé i Trinitat Gilbert, de l'ARA, premis Bite i Mos

El guardó impulsat per la direcció general de Turisme reconeix els creadors digitals que difonen continguts a les xarxes socials sobre gastronomia i enologia a Catalunya

Trinitat Gilbert, en el moment de rebre el premi
28/05/2024
3 min

BarcelonaEl Teatre Nacional de Catalunya s'ha vestit de gala i ha acollit la segona edició dels premis Bite i Mos, impulsats per la direcció general de Turisme, per tal de reconèixer els creadors de continguts digitals sobre gastronomia i enologia a Catalunya. L'acte ha servit perquè la directora general de Turisme, Marta Domènech, reivindiqués el trinomi terra, taula i turisme. "Un trinomi imbatible, però cal comunicar-lo", ha dit. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat la projecció internacional que comporta aquest àmbit: "Estem convertint Catalunya en una potència gastronòmica global. No en volum sinó en qualitat". Tots dos han destacat que cal treballar per tenir un turisme responsable i, en aquest sentit, el turisme enogastronòmic i els seus prescriptors juguen un paper clau.

Els guardons estan dividits en la categoria Bite, que són d'àmbit internacional –i per això es diuen queixalada en anglès–, i Mos, d'àmbit català. El premi més important és el premi honorari a la carrera d'una persona destacada. L'any passat va recaure en Ferran Adrià, i enguany ha sigut la cuinera Carme Ruscalleda la persona que ha obtingut el guardó. D'entre molts reconeixements, Ruscalleda va ser la primera cuinera catalana a rebre tres estrelles Michelin pel seu restaurant Sant Pau, va ser Premi Nacional de Gastronomia el 1998, Creu de Sant Jordi el 2004 i va ser nomenada doctora honoris causa per la UB l'any passat. A més, és vicepresidenta de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i compta amb nombroses aparicions en mitjans de comunicació. És una gran divulgadora gastronòmica i una persona que contagia el seu entusiasme per animar la gent a cuinar i alimentar-se millor.

La cuinera Carme Ruscalleda i el president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès

Un altre premiat que també destaca per la seva brillant trajectòria, però també pels seus increïbles dots comunicatius, és Josep Roca. El sommelier dels germans Roca ha estat distingit en la categoria best winefluencer, per tant, millor prescriptor de vi. Roca ha estat reconegut amb tots els premis possibles en la professió, i acaba d'inaugurar el celler dins un restaurant més gran del món, on ha pogut ubicar una col·lecció de 80.000 ampolles que ha catalogat a mà perquè els QR "treuen energia" al vi. Aquest és la mostra "del camí fet durant 38 anys", deia el dia que l'ARA va visitar Esperit Roca al Castell de Sant Julià.

Rigorós i en català

El premi a la millor ambaixadora ha sigut per a Trinitat Gilbert Martínez. La periodista de l'ARA ha estat reconeguda per la seva labor de divulgació de la gastronomia catalana a través dels seus articles publicats a la secció gastronòmica de l'ARA, el Mengem. L'organització n'ha dit que és "un referent en la creació i divulgació de contingut rigorós i en català". Gilbert, que a més de periodista també és filòloga, ha publicat enguany el llibre que explica la història de l'icònic restaurant Via Veneto (Planeta Gastro). La periodista considera que aquest guardó és un reconeixement a la trajectòria que va començar amb 20 anys com a periodista en gastronomia "en un moment en què a les redaccions dels mitjans l’especialització era tan innovadora que causava riures i menys consideració". Gilbert afegeix a més que ha tingut "la sort d'haver viscut la trajectòria dels millors cuiners i cellers del nostre país".

Paco Solé Parellada, propietari de l'emblemàtic restaurant 7 Portes, ha estat reconegut com a millor prescriptor de la cuina catalana. N'és un exemple la seva feina ingent per preservar les receptes de la cuina tradicional, que ha recopilat els Receptaris Històrics de Cuina Catalana, una col·lecció que tot just ha publicat el novè volum, dedicat a la cuina mallorquina. El restaurant que regenta és també un dels garants de la tradició gastronòmica catalana, en el qual destaquen, entre molts plats, els seus canelons o arrossos.

Per acabar amb els premis de proximitat, el guardó al millor prescriptor del vi ha sigut per a Lluís Tolosa. Sociòleg i escriptor, especialitzat en enoturisme i divulgació de la cultura del vi, ha publicat més de 20 llibres i el 2021 va rebre el reconeixement Best Wine Tourism Book in the World pel llibre Guia d’Enoturisme de Catalunya. Finalment, el premi al millor col·lectiu ha sigut per a Dones del Vi, una entitat sense ànim de lucre que aposta per la visibilitat de la dona en el món del vi, tant en la producció com en la comunicació.

Pel que fa a l'àmbit internacional, la categoria best foodie ha sigut per a Aiste Miseviciute i el seu canal Luxeat, en què fa difusió de la gastronomia com a periodista especialitzada. El best food traveller ha recaigut en el periodista, escriptor i productor americà Matt Goulding, cofundador de Roads & Kingdoms, una pàgina web especialitzada en cultura i política a través de la gastronomia i els viatges, en què ha publicat molts articles sobre Catalunya.

stats