Mengem 25/09/2020

"Per què hauries de menjar un tros de pastís?"

Les metges Liesbeth van Rossum i Mariëtte Boon ho expliquen en el llibre publicat a Plataforma

Trinitat Gilbert Martínez
2 min
Per què hauries de menjar un tros de pastís?

Si és adequat menjar-se o no un tros de pastís pot fer dubtar quan se segueix una dieta d’aprimament. Hi ha opinions científiques favorables a fer-ho, perquè l’obesitat i el sobrepès tenen “múltiples causes, i moltes no estan relacionades amb la ingesta de menjar”, afirmen la catedràtica Liesbeth van Rossum i la metge Mariëtte Boon en el llibre “Por qué deberías comerte un trozo de pastel. Todo lo que no sabes sobre el funcionamiento de la grasa corporal” (Plataforma Actual).

En el llibre, on expliquen amb detall què és el greix corporal (Atenció! “És imprescindible”), les doctores afirmen que les causes reals de l’obesitat i el sobrepès poden tenir alguns d’aquests motius: 1) desajustos de l’hormona del greix o l’hormona de la sacietat, l’anomenada leptina, 2) l’obesitat infantil, que produeix adults amb sobrepès, 3) l’estrès físic o psicològic, 4) dormir poc.

Sobre els desajustos en la leptina, les metges afirmen que és l’encarregada de transmetre al nostre cervell la sensació de sacietat que ens permet deixar de menjar. “S’ha demostrat que hi ha persones que hi tenen una alteració, i aquest fet els fa menjar sense mesura”. Per la seva banda, l’obesitat infantil té relació amb l’adulta. Per això “és tan important mantenir una dieta sana durant la infància”, perquè, malgrat que s’aprimi de gran, “continuarà tenint cèl·lules adiposes al seu cos, les quals, tot i que siguin petites, produiran i alliberaran menys leptina, i per tant sempre tindrà més gana i una combustió de greix corporal més lenta”, escriuen.

Per continuar, les metges relacionen l’estrès amb l’obesitat i el sobrepès per “les altes dosis de cortisol en el cos, relacionades amb l’augment i redistribució del greix corporal”. A part, també es dona la circumstància que, en períodes d’estrès, el cos també “sent la necessitat de menjar aliments d’un valor calòric alt”. I també la relacionen amb la son. Podria semblar d’entrada que “si dormim poc, consumim més energia i per tant ens aprimem”. Però la “realitat és que la falta de son obre la gana, específicament les ganes de menjar aliments de contingut calòric alt, i per tant les calories extra que gastem no queden compensades”, diuen Liesbeth van Rossum i la metge Mariëtte Boon.

Suggeriments pràctics per sentir-se saciat abans

  • Afegiu llegums a l’esmorzar.
  • Preneu una tassa de sopa baixa en calories o un got d’aigua freda abans de dinar.
  • Mengeu, de tant en tant, aliments fermentats (cogombrets, xucrut) i pebre picant (1/4 de culleradeta amb l’esmorzar), que, a més, és un bon producte per estimular la combustió.
  • Com que les hormones de la sacietat triguen, de mitjana, uns vint minuts en posar-se en funcionament, també hi ajuda menjar a poc a poc i mastegar molt.
  • Mengeu en un plat petit: fa una sensació de sacietat -és un efecte òptic- i amb coberts petits (ajuden a menjar més a poc a poc, perquè la quantitat de menjar per mossegada és menor). D’aquesta manera doneu al cos més temps per produir els senyals de sacietat.
  • Mengeu amb consciència. És a dir, no ho feu davant de la televisió. Feu servir els sentits per alertar el cos que hi està entrant menjar, i així aconseguiu que la sensació de sacietat s’activi en el moment oportú.

Receptes de pastissos

1.

2.

3.

4.

5.

stats