ANAHAD O'CONNOR, THE NEW YORK TIMES

No esmorzar augmenta el risc de diabetis tipus 2

No menjar res al matí incrementa en un 20% el risc de patir aquesta malaltia

No esmorzar augmenta el risc de diabetis tipus 2 Zoom

Les persones que se salten aquest àpat tan important, el primer del dia, pateixen retrocessos en els nivells d'estat d'ànim, la memòria i l'energia, segons indiquen diversos estudis. També són més propenses a guanyar pes, en part, a causa dels excessos que es produeixen en els altres àpats del dia. La investigació sobre els hàbits de les persones que participen en el National Weight Control Registry, un estudi a llarg termini als Estats Units, mostra que al voltant del 80% de persones, esmorzen cada dia.

Noves investigacions suggereixen, a més, un altre avantatge d'esmorzar: redueix el risc de diabetis tipus 2. Ho indica un estudi publicat en la darrera edició de l''American Journal of Clinical Nutrition', en el qual els investigadors han seguit 29.000 homes durant 16 anys i han registrat la seva dieta, l'exercici, les taxes de malaltia i altres marcadors de la salut. Al voltant de 2.000 van desenvolupar diabetis tipus 2 al llarg de l'estudi. Van veure que els que ometien l'esmorzar amb regularitat tenien un risc un 21% més elevat de desenvolupar diabetis que aquells que habitualment menjaven al matí.

Altres estudis anteriors també han trobat una relació entre saltar-se l'esmorzar i un risc més elevat de diabetis tipus 2. Si bé no està clar el perquè d'aquesta relació, alguns científics sospiten que un àpat al matí ajuda a estabilitzar el sucre a la sang durant el dia. Altres recerques mostren que el consum d'una proporció de calories més elevada durant altres hores del dia, especialment els hidrats de carboni, té un impacte perjudicial sobre el sucre de la sang i els nivells d'insulina.