Ni un dia a casa
Restaurants 12/12/2020

Els secrets de Ca l’Estevet

Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
2 min
Pepe Cabot, al centre, amb una part de l’equip del restaurant.

Quan tastes el primer bocí dels canelons t’adones que tot el que te n’han dit fa curt. “No us n’explicaré el secret, però són màgics. Són els millors de Barcelona, no en tingueu cap dubte”. Amb aquesta rotunditat i seguretat parla Pepe Cabot, propietari i l’home que ho fa tot - maître, va a la Boqueria, a Mercabarna o descarrega furgonetes- a Ca l’Estevet, el mític local del carrer Valldonzella. Decorat amb fotografies signades de grans personalitats, és habitual veure-hi gent de la cultura i de la política catalanes, però també veïns i treballadors que hi venen des de fa anys perquè saben que hi menjaran un dels millors menús casolans de la ciutat. “Aquest secret sí que us l’explicaré. No tenim un restaurant, nosaltres tenim un menjador”.

El Pepe té clar que la cosa més important en un dinar no són els plats sinó la conversa entre els comensals. “Ni el cuiner ni els pèsols farcits. El més valuós, la persona que tens al davant. Que tots dos estiguin a gust. El dinar és un acte social”.

I aquest és el leitmotivde la família Cabot. Fa més d’un segle que es dediquen a la restauració a Barcelona. Primer, el 1920, van triomfar al restaurant Estrella del carrer Aragó i anys després van fer que Casa Agustí sigui un referent de la cuina tradicional a Barcelona. “Som els reis del fricandó i els prínceps del capipota”.

Però, com passa massa habitualment en aquesta ciutat, el lloguer del local ofegava la família i van decidir comprar, per no dependre de ningú, el local on són ara. D’això ja fa deu anys.

El menú a Ca l’Estevet costa 24,50 euros. “Per elaborar-lo seguim les normes clàssiques, el receptari català. Nosaltres ni fem pirules ni cobrem més del compte”.

Demanem de primer els ja alabats canelons (no ens cansarem de repetir que són excel·lents), cargols amb farigola, sal, pebre i allioli i també uns cigrons amb gambes.

De segon, el Carles opta per les sardines en escabetx; l’Ivan, pel bacallà a la llauna, i l’Adrià, que ve amb gana, menja el fricandó amb moixernons. Per acompanyar tant els primers com els segons, el Jose Mari, el cambrer que ens atén, ens porta dues ampolles de vins negres: el Rhodes, de l’Empordà, i un Rioja, el Gómez Cruzado, criança del 2016.

Parlem d’un lloc que val la pena conèixer tant per la seva trajectòria històrica com per la relació amb la vida social barcelonina, perquè alguns dels seus episodis han passat a la taula del fons del menjador, que fa també de reservat. “Jo, d’aquests secrets, tampoc en parlo”.

És tranquil·litzador que encara hi hagi llocs com Ca l’Estevet. I Pepe Cabot és el secret del seu èxit. I això sí que ho podem dir amb la veu ben alta.

Ca l’Estevet

Carrer de Valldonzella, 46 (Barcelona) 93 301 29 39 Carta:

de molta qualitat i basada en el receptari tradicional

Must: els canelons Vi:

carta amb grans referències Servei:

deliciós, com a casa Local:

un clàssic confortable Preu final per persona:

menú de 24,90 euros

stats