NI UN DIA A CASA

L’arboreda del Vallès

D’esquerra a dreta, Pere Comas, Josep Comas, Marta Serra i Víctor Artacho al restaurant ElJardí de Parets dels Vallès. Al darrere, una fotografia de la família als anys 50.
Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
12/07/2020
3 min

La història d’El Jardí comença l’1 de maig de l’any 1935, després que el reconegut arquitecte modernista Manuel Joaquim Raspall suggerís a Pepet Comas que agafés les regnes d’un bar de Parets del Vallès. En Pepet li va fer cas i amb la seva dona es van dedicar a cuinar plats típics de la pagesia vallesana de l’època: tripa i peu, cap i pota, ventre i llengua, sang i perdiu... No era una època fàcil i hi havia gana. Allò va ser l’inici d’una història familiar.

Inscriu-te a la newsletter Mengem Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El relleu del Pepet el va agafar el seu fill Pere, amb la inestimable ajuda de la seva dona, Carmen. Ells es van convertir en l’ànima de gran part del relat històric del restaurant. Ara El Jardí el dirigeix el Josep, net del fundador. A la cuina, mare i fill comparteixen la tradició de la cuina catalana amb detalls de la millor cuina asiàtica.

Després d’assaborir una canya ben freda, en Pep, cap de sala i sommelier, ens recomana LaMilana d’Albet i Nolla, un vi elaborat a les terres que el celler té a Can Milà de la Roca, a Lavern (Alt Penedès) amb les varietats caladoc, ull de llebre i merlot. Al celler d’El Jardí cal donar-hi una ullada, tant per les seves referències com per la integració dins del local. “La vida és molt curta per beure vi dolent”. Amb aquesta frase comença el recorregut per una carta molt ben elaborada.

Parlem de la proposta gastronòmica, cuina catalana de qualitat amb certa influència oriental. El Josep, tot i liderar la cuina amb gran mestratge, és historiador i antropòleg de formació. Les seves inquietuds i la curiositat van fer que la mare li ensenyés els secrets de la cuina. La resta, collita pròpia i talent.

Iniciem l’àpat compartint els primers: anxoves amb pa de coca de Folgueroles; pop de roca amb patata i botifarra del perol de la Cooperativa La Progressiva de Parets; cargols tradició El Jardí i foie-gras fet a casa seva. Dels segons en tenim molt bones referències i no volem marxar sense tastar-los. L’Ivan tria uns rogers de Palamós amb un pil-pil d’olives mortes; l’Adrià, una galta de porc ibèric ecològic a baixa temperatura i codony, i el Carles el pollastre de pagès ecològic amb llamàntol fet a l’antiga. No són plats gaire estiuencs però a nosaltres ens satisfà enormement aquesta elecció. Es nota que a la cuina hi ha unes mans i un cor que tracten el producte i el client com si fos únic.

Xerrem una estona amb en Pere Comas, fill del fundador i pare del cap actual, assaborint una ampolla de Dolç Mataró que ens havia servit per acompanyar les postres. Ens parla amb passió del restaurant, dels seus clients i de com es va nodrir de la cuina francesa. Recorda com en companyia de Ferran Adrià i Santi Santamaria va aprendre a estimar la seva professió. “És imprescindible tenir els cinc sentits al restaurant i tenir un bon equip per donar el millor servei a la clientela”, conclou en Pere.

El Jardí és únic al Vallès. Els arbres centenaris componen un entorn idíl·lic per fer-hi un gran àpat i gaudir del mestratge d’una família que es va iniciar en aquesta aventura fa 85 anys. Sempre trobarem una bona raó per tornar a escoltar el Pere i redescobrir la cuina de la Carme i el Josep. 

El Jardí

Carrer Major 1, Parets del Vallès 08150

Carta: Tradicional catalana amb tocs orientals

‘Must’: Pollastre de pagès ecològic amb llamàntol fet a l’antiga Vi:

Carta de qualitat amb grans referències

Cervesa: Artesanes i clàssiques

Servei: Amable i professional Local:

Espaiós amb jardí Preu final per persona:

35 € (carta sense vi)

stats