“Els homes del Motel Empordà no haurien pogut fer res sense les dones de la meva família”
Sílvia Subirós, filla del cuiner Jaume Subirós i neta del mític Josep Mercader, estrena a Barcelona un documental en què qüestiona el lideratge masculí
La cuina dels homes és el documental que la neta del mític cuiner de Figueres Josep Mercader, Sílvia Subirós, ha fet per explicar la història de la seva família, en què les dones sempre han estat anònimes, i també per relatar la història del seu avi, fundador del Motel Empordà. En el documental qüestiona el lideratge masculí, el qual ella confessa que havia acceptat de manera natural, i posa en valor dues figures rellevants de la seva família: l'àvia, Anna Baret, i la mare, Anna Maria Mercader.
La directora de cinema explica que, quan es va plantejar fer el documental, va partir de la pregunta: “Per què jo no m’he volgut dedicar a la cuina del Motel?” Els seus tres germans, el Jordi, l’Albert i el Lluís, hi treballen. A ella també li havia tocat donar-hi un cop de mà, sobretot als estius, però quan va fer els divuit anys va marxar per estudiar i descobrir altres camins professionals. “Fins i tot quan de petita em tocava ajudar, tampoc no entrava mai a la cuina”, diu Subirós.
De gran, com a directora de cinema, quan decideix relatar la història de la seva família es troba amb una pel·lícula gravada en 8 mm, enregistrada pel seu avi, Josep Mercader, en què apareixia l’àvia, l’Anna Baret. “A casa mai me n’havien parlat gaire; va morir molt jove, quan la meva mare era petita, i el tema era intocable”, diu.
Així que amb la troballa de la pel·lícula la Sílvia Subirós considera lògic parlar-ne. “Jo havia acceptat des de petita que els homes de la meva família tenien històries heroiques, que me les havien explicat sempre, i que les dones tenien feines domèstiques”.
Amb el documental, la Sílvia Subirós capgira els protagonismes, i comença amb la mare, a qui pregunta per la seva àvia. “No me’n volia dir res, i al documental queda reflectit aquest silenci que costa de trencar”, diu. A poc a poc, a partir d’imatges d’arxiu familiar i públic, la directora declara com van ser les dones de la seva família, les que van donar suport als projectes de les seves parelles.
“A casa nostra, tothom sap que el meu avi, Josep Mercader, va començar a treballar de molt petit al bar de l’estació de Portbou perquè durant la Guerra Civil passava molta gana, i així va pensar que hi podria menjar alguna cosa”. Per continuar, la història també ha subratllat l’emprenedoria de Jaume Subirós, que agafa les regnes del Motel Empordà, on feia feina des de petit, des dels 11 anys, i on havia conegut la seva dona, la filla del Josep Mercader, l’Anna Maria Mercader. En canvi, “qui coneix qui van ser l’Anna Baret, la meva àvia, i la meva mare, l’Anna Maria Mercader?” S’ho pregunta la Sílvia Subirós, que continua relatant anècdotes que s’han estès de sempre del Motel Empordà: “Segur que tothom sap o ha llegit alguna vegada que l’escriptor Josep Pla venia sovint” o que “el Motel Empordà va ser un dels primers de l’estat espanyol a aconseguir una estrella Michelin”.
Per acabar, la Sílvia Subirós s’ha preguntat, fent el documental, què hauria passat si s’hagués quedat al Motel Empordà. “No ho sé, però tinc clar que m’he dedicat a l’afició del meu avi, el cinema”, assenyala la directora, que remarca que la història de la seva família també és la del país: “Hem acceptat que el lideratge és masculí i que els homes treballen de cara al públic, mentre que les dones són a casa”. La directora de cinema es qüestiona si vol ser com elles.
Quan es pot veure el documental?
El documental s'estrena a Catalunya divendres, 20 de maig, a les 19 h, al Cinema Aribau de Barcelona. Durant tota la setmana, des de divendres mateix, es pot veure, en català, a la plataforma Filmin.
L'1 de juny, a les 20.30 h, al cineclub Diòptria, a Figueres. Assistiran a la projecció la família i la Sílvia Subirós.
El 7 de juny, dins del Festival Internacional de Cinema en Català Fic Cat, al casino municipal de Roda de Berà, a les 18.00 h.