Premis

“Els cuiners em deien que estic infravalorat, i ara m’han donat un premi”

El cuiner Albert Adrià rep el premi Chefs Choice, patrocinat per Estrella Damm, el que voten únicament els cuiners a la llista The World’s 50th Best Restaurants

ToríEl cuiner Albert Adrià va viure ahir a la nit a la ciutat italiana de Torí, on es va fer la gala dels premis The World’s 50th Best Restaurants, una de les seves millors nits professionals. Va guanyar el premi més valorat del rànquing anglès, el guardó que voten únicament els cuiners, The Chefs Choice, patrocinat per Estrella Damm, i alhora el seu restaurant Enigma va entrar al número trenta-quatre i es va convertir de cop en l’únic restaurant català situat a la part alta del rànquing anglès. “Hi hem posat un peu”, deia Adrià per fer entendre que l’Enigma hagués passat de la 59a posició, en el 2024, a la 34a d’aquest 2025. Es tracta d’una escalada de vint-i-cinc llocs en tan sols un any en uns premis que ell comparava amb Eurovisió, i potser mai no ha funcionat tan bé una semblança de dos conceptes. I tot plegat Albert Adrià ho valorava dient que els cuiners li havien dit aquest any que era el xef més infravalorat, “i ara ells mateixos m’han donat un premi”. L’estàtua que el reconeixia com el guanyador del Chefs Choice Award 2025 l'hi va donar el cuiner Joan Roca, del Celler de Can Roca.

Albert Adrià va inaugurar el restaurant Enigma el 7 de juny del 2022, i el primer any el cuiner no el compta perquè considera que no va fer la millor comunicació del món, i fins i tot, afegeix, “vam estar fent el tonto”. I ho diu perquè es refereix a l’intent que va fer d’oferir només menús de migdia, i no de nit, que considera que li van fer perdre un any. Ara no és així, pensa que els dos últims anys ha canviat el concepte del restaurant, també els horaris (només serveis de nit de dilluns a divendres) i el premi dels cuiners que ha recollit a Torí, sumat a la 34a posició, serà un bon impuls per consolidar el projecte.

Cargando
No hay anuncios

Dos-cents quaranta euros el menú

Per consolidar-lo i potser també perquè hi vagin més comensals catalans i de la resta de l’Estat. “Actualment, un 14% de les reserves són de catalans, un 6% de la resta de l’Estat, i l’altra part, estrangers”, afirma Adrià, que afegeix que entén que els preus del menú de degustació són alts (240 € sense begudes), i que és el que fa que hi hagi un percentatge baix de clients locals. Ara bé, comentava, “el cost dels ingredients també és molt alt; ara mateix estic pagant els tomàquets per als plats d’estiu que ja he començat a preparar a 22 €, i a l’hivern els productes encara són més cars”.

Cargando
No hay anuncios

Sobre les temporades de la carta de l’Enigma, el cuiner relata que en quinze dies han pogut crear plats nous, gràcies a l'equip consolidat amb què compta. Un plat nou de la carta d’estiu serà una sopa d’enciams, amb enciam de terra i enciam de mar, que estarà granissat i que es completa amb festucs. A més, a la carta d’estiu per primera vegada hi ha introduït llamàntol, que no havia cuinat mai a l’Enigma pel preu elevat de cost que té. 

Per continuar, a l’hora de valorar el rànquing anglès i els premis atorgats aquest any, Adrià deia que “els cuiners només en parlen bé quan els va bé”. Aquesta sentència és del seu germà, Ferran Adrià, comentava Albert, i tot seguit confessava que ell sempre ha estat el número 2 en tot. “Era el número 2 al col·legi perquè tenia un company que de cognom es deia Abat davant meu, i després de gran també ho soc, però em sento bé i m’agrada aquesta posició”, assenyalava. 

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el xef premiat revelava que acaba de finalitzar la hipoteca del restaurant Enigma. “Porto quaranta anys treballant, i ja m’agradaria retirar-me”, afegia seriosament, però tot seguit continuava explicant els projectes futurs que fa temps que està preparant i que aviat seran una realitat: l’any vinent obrirà a Barcelona una hamburgueseria; la gelateria a la Rambla de Barcelona el fa feliç perquè segueix la frase mítica que assegura que si vols fer feliç la gent has de vendre gelats, i obrirà un nou Cake & Bubbles a Dubai (el primer el té obert a Londres). Molta feina i molts anys de treball encara al davant que podrien fer que en un futur pròxim el restaurant Enigma entri en el top ten de la llista prestigiosa The World’s 50 Best Restaurants.