Si em diuen “picapoll” i “L’Arcàngel”, tanco els ulls i m’elevo fins a Montserrat
Un vi tan gastronòmic que en poden gaudir amb carns blanques, peixos greixosos, amanides i cuina asiàtica
L'Arcàngel
- Varietat: Picapoll Blanc
- DO: Pla de Bages
- Anyada: 2024
- Productor: Celler Sant Miquel d'Oló
- Per prendre sol tot escoltant qualsevol cançó d’Oques Grasses i llegint 'Hiperràbia', de Ferran Grau.
Em sembla que aquesta temporada hem tingut a la copa molt pocs vins del 2024. Aquesta, la vint-i-quatre, és la primera anyada normal en molts anys. Venim d’huracans, d’aiguats, de míldiu, de la pandèmia, i, esclar, de sequera. Molts dels vins de la sequera ja els hem tastat i són extraordinaris (però n’hi ha menys). Estic contenta, perquè som al Pla de Bages i ens bevem un picapoll, un dels meus blancs preferits, per la senzillesa, per la pell de taronja i els anisats que m’agrada trobar-hi, per la modernitat i antigor de la varietat. La varietat blanca emblema d’aquesta zona vitivinícola. Aneu als grandiosos restaurants de la zona i veureu que, a part de cuina intel·ligent catalana, tenen, com és lògic, picapolls bagencs per maridar. No us perdeu, sisplau, Cal Jepet, de Sant Cristòfol; Las Vegas, Ca n’Aliguer o l’Ara un Vi, de Manresa; Cal Ladis, de Sant Fruitós; Can Jaume, de Marganell; El Terrer, de Santpedor... Me’n deixo!
L’Arcàngel és, doncs, un monovarietal de picapoll. Fermenta en inox, i el llevat és autòcton. L’únic additiu és el sulfurós “amb els mínims que marca l'eco, una mica més avall”, m’explica l’Oriol Garriga, que és la meitat del celler, juntament amb la seva companya, la Laura Lloberas. Desfanguen, a l’inici, i quan acaba la fermentació fan un trasbals final, però al nou dipòsit hi ha, en suspensió, les mares. El deixen quatre mesos amb les mares i el remenen (li fan batonage) un cop per setmana. Això li dona el gran volum de boca, la untuositat que ens agrada. Perquè la zona on són ja els permet molta acidesa, que també ens agrada.
Començar de zero
Cap dels dos celleristes d’avui ve del món del vi. El 2013 van comprar la finca, que és a Santa Maria d’Oló, anant cap a l’Estany, a 800 metres d’altitud (ara és una benedicció). “Quan vam comprar la finca pertanyíem al Bages, però ara, després del referèndum, som del Moianès”. Van restaurar la casa, van fer-hi el celler. L’Oriol, des de sempre amb el cuquet, va estudiar enginyeria agrícola. “Però ho veia lluny, perquè el que no té terres...”
Van acabar plantant aquest picapoll tan extraordinari que tenen a la copa, però també chardonnay, carinyena, garnatxa negra i trepat. “I ara, fa 3 o 4 anys, hem plantat mandó”. Intercanviem experiències sobre aquesta varietat negra, que s’està recuperant al Bages, també, gràcies als pioners, com el celler Abadal, a qui tant li devem. “Venint de fora d’aquest món m’he trobat molt bona gent. M’he anat espavilant, i algun amic dels pares, pagès de tota la vida, ens ha ajudat...”
El vi es diu L’Arcàngel perquè allà on són hi ha una ermita romànica, preciosa i recollida, amb l’arcàngel sant Miquel”. Hi trobaran pell de taronja i, si anem a la part medicinal, fonoll i anís. És tan gastronòmic que en poden gaudir amb carns blanques, peixos greixosos, amanides, cuina asiàtica... No es perdin l’oportunitat de tastar aquesta varietat, que s’expressa com mai en aquesta ampolla, i que els farà creure, ja ho veuran, en els arcàngels.
Si tens curiositat per tastar el vi recomanat, compra'l aquí o bé adquireix el pack del novembre amb un 15% de descompte.