Cellers
Vins i caves 30/05/2023

Dissecció de cinc dels vins més cobejats de Catalunya

Els vins de l'Antologia de Família Torres busquen com mantenir-se frescos malgrat les contínues sequeres

4 min
Les noves anyades dels vins de l'Antologia Miguel Torres Celler Família Torres.

Pacs del PenedèsEl vi, com ens passa a les persones, pateix de valent els vaivens de la vida. A més, està subjecte a com li hagi anat a la vinya. No és el mateix que la pluja caigui en sintonia amb les necessitats dels ceps que sigui massa escassa, com ha sigut la tònica habitual en els darrers temps. Amb tanta variabilitat, hauríem de percebre en el vi les peripècies que ha patit el raïm en funció de l'anyada. El celler Família Torres proporciona aquesta experiència cada any quan dona a conèixer l'evolució dels seus cinc vins de l'Antologia Miguel Torres. Enguany ha compartit com tracta d'adaptar-se a les sequeres i l'increment de les temperatures perquè les noves anyades d'aquests vins no perdin frescor.

La producció pot caure un 30%

En els darrers anys, s'ha tendit a reduir el nombre d'ampolles que s'elaboren dels vins de l'Antologia. Hi han tingut a veure les contínues sequeres i la pujada de temperatures. Enguany la producció de raïm al Penedès pot caure un 30% o més en relació amb la mitjana dels darrers anys. "Hi ha certes varietats que han parat de créixer per la falta d'aigua" i la merlot està entre les que més pateixen, ha explicat Torres, mentre que Sabarich ha advertit que "l'efecte de la sequera és important no tant pel 2023 com per l'acumulat" els darrers anys.

Els vins de l'Antologia de Torres figuren entre els més cobejats de Catalunya, perquè la majoria acumulen una llarga trajectòria –amb canvis progressius en sintonia amb els nous temps–, procedeixen de finques icòniques i n'hi ha d'elaboració molt curta. Els seus preus oscil·len entre els 61 euros de l'ampolla del Milmanda i els 395 euros de la del Mas de la Rosa. Aquests vins són testimonis de l'evolució de la viticultura a casa nostra en les darreres dècades, marcada per la voluntat de la segona meitat del segle XX de plantar varietats amb tirada a França, com el chardonnay i el cabernet sauvignon, i al tombant del nou segle pel viratge cap a les varietats tradicionals d'aquí, com la garnatxa i la carinyena.

La vinya, ben hidratada

Ara toca adaptar-se a les creixents sequeres. Al costat de l'enòleg Josep Sabarich, el director general del celler, Miquel Torres Maczassek ha explicat que, en finques amb cert pendent, totes les noves plantacions les faran amb el sistema de keyline, amb el qual es disposen els ceps seguint les corbes de nivell per aprofitar al màxim l'aigua que arriba a la vinya. Ja s'està implantant a Milmanda i al Mas de la Rosa, en aquest cas per al raïm que es destina a vins que no són l'icònic que duu aquest nom. El celler també preveu instal·lar reg de suport en totes les seves finques sempre que hi hagi disponibilitat d'aigua a la mateixa finca.

Vinya dels Tossals, una de les més elevades del Priorat.
Plantacions en altura al Priorat i Penedès

Una de les estratègies per adaptar-se al canvi climàtic és plantar vinyes en altitud. Família Torres ja en té de garnatxa a la finca dels Tossals del Priorat a uns 750 metres sobre el nivell del mar. Preveu vinificar-la per primer cop aquest 2023, encara que sigui amb caràcter experimental i malgrat la presència de cabirols que es volen menjar el raïm. Al Penedès també té 25 terrasses de vinya de la varietat blanca recuperada forcada a Les Escostes, que té la part alta a uns 740 metres. "Són zones amb molt potencial", defensa Torres.

"Amb aquestes sequeres és pitjor si no tens aigua que si tens una mica d'aigua per contribuir a fer que el cep estigui millor, més hidratat i que puguis tenir una maduració més lenta", ha detallat Torres Maczassek. L'altra gran novetat que ha marcat els vins de l'Antologia en els darrers anys és la seva posada al dia. El celler busca que hi tingui menys pes la fusta –utilitzant recipients més grans per a la criança, com ara fudres de 3.000 litres–, en benefici d'una expressió més de fruita en boca. Així s'atenen les demandes d'avui dia de vins més fàcils de beure i adaptats a uns cuinats generalment menys elaborats.

Milmanda 2020

100% chardonnay / DO Conca de Barberà

La vinya és a la finca del castell de Milmanda (segle XII), que formava part d'una ruta de castells medievals que donaven recer als cristians en temps de la reconquesta. Aquest vi va néixer el 1985 i l'anyada 2020 és la primera en la qual cap part del vi ha fet la fermentació malolàctica –complementa l'alcohòlica i ajuda a dotar el vi de més complexitat–. La voluntat és que el vi preservi tota la seva frescor.

Mas la Plana 2019

100% cabernet sauvignon / DO Penedès

Entre els anys seixanta i setanta del segle XX, la Família Torres va considerar que si el vi d'aquí volia pintar alguna cosa calia presentar-se al món amb referències de varietats reconegudes internacionalment com el cabernet sauvignon. El precedent del Mas La Plana als setanta s'anomenava Gran Coronas Etiqueta Negra i el 1979 va vèncer els millors vins francesos en les Olimpíades del vi de París, un tast a cegues organitzat per la revista Gault & Millau. Aquest vi s'ha transformat amb el temps i avui dia té la fusta justa.

Reserva Real 2019

59% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc i 6% merlot / DO Penedès

Vi que es va començar a elaborar el 1995 després de la visita del rei Joan Carles I amb motiu del 125è aniversari del celler. La 2019 és de les anyades amb menys cabernet sauvignon i més cabernet franc, que afronta bé les altes temperatures, mentre que de merlot cada cop en té menys perquè la manca d'aigua en aquesta varietat deriva en aromes més pesats. S'hi percep un estil més clàssic i complex que el també penedesenc Mas la Plana.

Grans Muralles 2019

42% carinyena, 40% garnatxa, 10% querol, 5% monestrell i 3% garró / DO Conca de Barberà

Pren el nom de les muralles que protegien el monestir de Poblet de les guerres i els atacs de mercenaris. Es va elaborar per primer cop el 1996 i la seva singularitat consisteix en el fet que incorpora querol i garró, que són varietats de raïm que gairebé havien desaparegut. La carinyena el dota d'estructura, i la garnatxa, de fruita, que és un dels components més característics d'aquest vi, que no pesa gens a la boca. Al celler el reivindiquen com un vi plenament mediterrani.

Mas de la Rosa 2020

60% carinyena i 40% garnatxa / DOQ Priorat

És la cinquena anyada del darrer vi a incorporar-se als vins de l'Antologia. Neix de ceps de més de 80 anys, plantats a les acaballes de la Guerra Civil (1939-1940), en un dels paratges de Porrera més excepcionals de tot el Priorat. L'anyada 2020 va ser molt fresca, cosa que es percep en un menor grau alcohòlic que molts DOQ Priorat (14%), però el vi omple la boca. També representa un cas insòlit perquè hi ha un altre vi amb el mateix nom, elaborat pel celler Vall Llach, que sorgeix de vinyes del mateix paratge i que també és icònic.

stats