Millor bar del món
Vins i caves 05/10/2022

“En un dels nostres còctels posem foc dins d’una ampolla”

Parlem amb els propietaris del Paradiso, el bar que ha estat reconegut com el millor del món per la llista 50 Best

4 min
En Giacomo Gianotti davant del Paradiso

BarcelonaEl còctel On Fire és un dels més sorprenents de la cocteleria Paradiso, que aquest dimarts es va convertir en el millor bar del món, segons la llista anglesa The World’s 50 Best Bars 2022. “Posem foc dins d’una ampolla, que aconsegueix fumar els ingredients amb què preparem el còctel, que són bourbon, llimona, moniatos (cuits al forn prèviament) i salsa tahini”, explica el cocteler Giacomo Giannotti, que comparteix la cocteleria amb la seva dona, amb qui s’acaba de casar, Margarita Sáder.

Giannotti i Sáder es van conèixer a Barcelona, després d’haver viscut trajectòries professionals variades. Nascuda a Caracas (Veneçuela), la Margarita tenia experiència en el món de l'hostaleria, i el Giacomo, de la Toscana, havia treballat a diversos establiments d’Itàlia, Londres i de la mateixa ciutat de Barcelona. Fa set anys van obrir el Paradiso i des de llavors la parella assegura que ha treballat de valent amb passió i també amb un equip amb qui comparteixen el compromís per la feina ben feta.

Un dels còctels del Paradiso.
Un dels còctels del Paradiso.

Aquest dimecres, l'endemà d’haver aconseguit el premi –“un premi que sempre hem somiat des que vam inaugurar el Paradiso”, diu Giannotti–, s'han agafat un dia de festa. “Però dijous sí que obrirem de nou, i treballarem perseguint la creativitat com sempre”, diu el cocteler, que valora el guardó de forma molt positiva, perquè està segur que té la capacitat d’atreure nova clientela, que vindrà tant de Barcelona com d’altres parts del món. De fet, sosté que “a la ciutat de Barcelona li agraden molt els còctels”, que en el cas del Paradiso poden costar entre 12 i 15 euros.

Per la seva banda, el cocteler Marc Àlvarez, copropietari juntament amb Simone Caporali del bar Sips, que s’ha situat en el número tres de la llista The World’s 50 Best Bars 2022, afirma que no s’acaba de creure el que el local acaba d’aconseguir. “Vam obrir el juny del 2021, en un temps difícil per la pandèmia, i sabíem que era complicat, però ens ha animat des del primer dia fer la feina ben feta”. En aquest sentit, Àlvarez assenyala que el premi diari és el que els donen els clients: “Quan notem que se’n van contents del nostre establiment, i també el tenim a final de mes, quan comprovem que el negoci rutlla”. “Rebre un premi com el de la llista dels millors bars del món, encara ens esperona a continuar tal com estem fent”, afegeix.

 Actualment, a la carta del Sips, els còctels es divideixen en dos grans blocs. D'una banda, hi ha els anomenats “revisitats”, que fan referència als grans clàssics de la cocteleria, i d'una altra, els còctels que no segueixen cap patró conegut, sinó que són els que el Simone i el Marc han creat partint de zero. “Un dels que hem ideat i que agrada porta per nom Bubble, i consisteix en la combinació de fruita de la passió amb vodka amb cafè, vainilla, i al capdamunt de tot plegat bombolles de gustos comestibles”, expliquen els coctelers del Sips.

En el debat entre els còctels clàssics i els innovadors, Álvarez opina que habitualment els clàssics són els vencedors, és a dir, són els que més acostumen a demanar els clients. “És normal que sigui així perquè ens agrada el que entenem i hem tastat prèviament; volem anar al concepte que coneixem amb seguretat”, diu. Malgrat això, el cocteler diu que al Sips es troben sovint també amb un client disposat a tastar còctels nous.

Sobre els preus, al Sips oscil·len entre els 11 i els 14 euros, segons els ingredients. “Ara mateix n’estem fent un que porta tomàquet verd de Mèxic, que comprem a 19 euros el quilo, per això és un dels còctels de preu més elevat, i això sense comptar el fet que la producció ha pujat també en general, perquè el preu de la llum és més alt que mai”.

Finalment, a l’hora de fer valoracions sobre el premi dels millors bars del món, el cocteler Javier de las Muelas, del Dry Martini, que aquest any no surt a la llista però sí que ho ha fet nou vegades, afirma que la ciutat de Barcelona és la gran beneficiada del rànquing. “Quan construeixes una marca i un país, tots els reconeixements i premis que suposin sumar valor a la marca són bons, perquè vol dir que vindrà més gent a Barcelona amb l’interès d’anar a conèixer aquests locals, i de pas la ciutat”, diu De las Muelas. A més, afegeix que “hi ha més repercussions, com és el fet que també hi haurà gent que hi voldrà treballar”. Aquest fet també és bo, diu, i afegeix que el fet de no ser a la llista enguany li comporta “continuar treballant”, perquè “al cap i a la fi, ser-hi o no ser-hi és un tema subjectiu de l’organitzador”. Seguint aquest fil, el cocteler ressalta que a la llista dels 50 millors bars del món no hi ha establiments de primera categoria com el Savoy, situat dins de l'Hotel Savoy de Londres, ni tampoc el bar Hemingway, que és dins de l’Hotel Ritz de París, a la plaça Vendôme.

La llista

  1. Paradiso. Barcelona
  2. Tayēr + Elementary. Londres
  3. Sips. Barcelona
  4. Licorería Limantour. Ciutat de Mèxic
  5. Little Red Door. París
  6. Double Chicken Please. Nova York
  7. Two Schmucks. Barcelona
  8. Connaught Bar. Londres
  9. Katana Kitten. Nova York
  10. Alquímico. Cartagena
  11. Handshake Speakeasy. Ciutat de Mèxic
  12. Jigger & Pony. Singapur
  13. Hanky Panky. Ciutat de Mèxic
  14. BKK Social Club. Bangkok
  15. Salmon Guru. Madrid
  16. Drink Kong. Roma
  17. Coa. Hong Kong
  18. Florería Atlántico. Buenos Aires
  19. The Clumsies. Atenes
  20. Baba au Rum. Atenes
  21. Café La Trova. Miami
  22. Attaboy. Nova York
  23. Satan's Whiskers. Londres
  24. Tropic City. Bangkok
  25. Kumiko. Chicago
  26. Sidecar. Nova Delhi
  27. Tres Monos. Buenos Aires
  28. Argo. Hong Kong
  29. Maybe Sammy. Sydney
  30. Swift. Londres
  31. Lin. Atenes
  32. Baltra Bar. Ciutat de Mèxic
  33. Manhattan. Singapur
  34. Overstory. Nova York
  35. 1930. Milà
  36. Dante. Nova York
  37. A Bar with Shapes for a Name. Londres
  38. Zuma. Dubai
  39. Locale Firenze. Florència
  40. Red Frog. Lisboa
  41. Cantina OK! Sydney
  42. CoChinChina. Buenos Aires
  43. Himkok.Oslo
  44. Carnaval. Lima
  45. Galaxy Bar. Dubai
  46. L'Antiquario. Nàpols
  47. Employees Only. Nova York
  48. Bar Benfiddich. Tòquio
  49. Lucy's Flower Shop. Estocolm
  50. Bulgari Bar. Dubai

 

stats