Comença el saló Barcelona Wine Wekk

Arriba la Barcelona Wine Week per donar a conèixer els vins catalans al món

Des d'avui i fins dimecres se celebra el saló especialitzat en vins de qualitat

El saló BWW arriba a la tercera edició enguany

Fira Barcelona organitza per tercera vegada el saló Barcelona Wine Week (BWW), que comença avui dilluns i s’allargarà fins dimecres. La fortalesa amb què arriba la fira BWW es pot mesurar amb dades: acull més de 800 cellers, és a dir un 27% més respecte al 2022, i un total de 70 denominacions d’origen i segells de qualitat. Per això, el president del saló, i al mateix temps de la DO Cava, Javier Pagés, assegura que “per al sector és la primera gran cita firal de l’any, i arriba amb el propòsit de visibilitzar la riquesa de sòls del país, analitzar els reptes de futur de la indústria vitivinícola i oferir-li oportunitats de negoci tant en el mercat nacional com en l’internacional”. 

Un moment de la fira de l'edició del 2022.

Per als cellers, un dels atractius essencials del saló és poder connectar amb el visitant professional. “Al BWW tenim escopidores, que es fan servir en els tastos de vins, mentre que quan érem a la fira Alimentària no en teníem cap”, afirma Toni de la Rosa, director del celler Torelló, elaborador d’escumosos de llarga criança i de vins. De la Rosa fa referència, amb l’anècdota de l’escopidora, eina dels tastos, al públic professional que visita el BWW. Per continuar, el director del celler Torelló valora el saló i el qualifica de molt important “pels clients” que han fet “d’exportacions”, de fora de Catalunya. Torelló, com tota la resta de cellers agrupats en Corpinnat, seran al BWW, i a més es dona la circumstància que estaran tots junts, en estands contigus, uns al costat dels altres. Ahir diumenge els onze cellers de Corpinnat també s'han reunit, de 17 a 21 h, a l’Hotel Avenida Palace en el primer Tast de Vins Base que van organitzar.

Per la seva banda, l’enòloga Mireia Pujol-Busquets, del celler Alta Alella, que serà dins de l’estand de la DO Cava, explica el funcionament de la fira a l’hora de fer contactes amb professionals, com ara importadors. “Amb el programa anomenat match making, els cellers podem dir quin perfil d’importador busquem, per a quins països, per a quines necessitats, i llavors, si el professional ho accepta, fem cites”, diu Pujol-Busquets. De fet, els mateixos cellers poden recomanar importadors a Fira Barcelona perquè participin en aquestes trobades amb els cellers. Justament, un importador amb què treballa el celler Alta Alella, procedent de Colòmbia, serà al BWW perquè “ha coincidit el saló amb d’altres que han tingut lloc en dates aproximades al sud de França”, i per això ja ha allargat els dies a Europa per visitar el saló a Barcelona. D’altra banda, l’enòloga assenyala que els tres dies del BWW són importants tant durant l’horari del saló com al vespre, quan hi ha les sessions off. “El grup Mujeres del Vino, format per enòlogues, cellereres, sommeliers i comunicadores que volen estar representades en el sector vinícola es trobaran dimecres, de 19 a 22 h, al Palau de Pedralbes, on farem conèixer també els nostres vins”. En total, seran 40 elaboradores, que ja compten amb tradició d’haver-se reunit en altres ocasions. Per entrar-hi, cal comprar-ne entrada, de 10 €.

El BWW destaca també per les ponències i tastos de primer nivell, alguns dels quals han estat organitzats i coordinats per EnoAula, del sommelier i elaborador Xavier Nolla, i d’altres per l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). Entre molts altres, el primer dia de fira, dilluns, a les 16.30, el mateix sommelier participarà en una taula rodona juntament amb altres sommeliers també elaboradors, com són Sergi Figueres, Guillermo Cruz i Bruno Murciano, que explicaran l'estret lligam que hi ha entre els vins defensats a la sala d'un restaurant amb la terra on s'elaboren. Tots quatre trepitgen els dos àmbits, i explicaran la seva experiència vital.

L'endemà, dimarts, 7 de febrer, a les 13.30, sota el títol ‘Quatre aproximacions als sòls del Priorat’, Miquel Torres Maczassek i l’enòleg Jordi Foraster presentaran els quatre vins (de l’anyada 2019) que conformen la proposta del celler a la DQQ Priorat. Els vins que es podran tastar seran Secret del Priorat, Salmos Vi de VilaPerpetual Vinyes Velles i Mas de la Rosa, "el qual dona veu a la que va ser una de les primeres finques vitivinícoles de Porrera i exemple de la viticultura heroica del Priorat", com explica el mateix celler.

Una imatge de l'edició anterior del BWW.

També dimarts, però a les 16.30 h, el sommelier Ferran Centelles conduirà el tast de vins de finca dels deu cellers que ostenten la distinció de qualitat, que són Clos Mogador, Vall Llach, Mas d’en Gil, Edetària, Vinyes Domènech, Abadal, Oller del Mas, Jean Leon, Olivardots i Eudald Massana. Els elaboradors seran presents durant el tast. I dimecres, l'últim dia del saló, Enric Bartra, com a investigador de l'Incavi, parlarà, a partir de les 10.30 h, de la relació entre la vegetació del terrer i les aromes del vi. Per mirar l'horari i els temes de tots els tastos i ponències, consulteu-ne el programa aquí.

Per acabar, al BWW també es podrà menjar, concretament es podrà fer al #BWWGastronomy Food & Wine Restaurant, on es maridaran els vins i les bombolles amb les elaboracions dels cuiners Tomàs Abellan, del Bar Alegria; d'Alessio Biangini, de Cecconi's, i de Josep Maria Kao, del restaurant Kao. L'encarregat de lligar begudes i menjar serà el sommelier César Cánovas.

stats