Nutrició i salut 04/12/2019

"Limiteu els aliments processats o mengeu-ne en proporcions molt petites", els consells del govern del Canadà

Verdura, fruita i cereals integrals de gra sencer, les recomanacions principals

Trinitat Gilbert
1 min
Què és el menjar saludable, segons el govern de Canadà?

Les verdures i les fruites han de conformar la meitat dels plats dels àpats diaris. No és una novetat, però ara ho ha publicat de forma ben gràfica el govern del Canadà, que, a més d'explicar-ho amb fotografies a tot color i de qualitat, també ho fa en diferents idiomes (excepte en català).

Els consells que escriu a la guia sobre l'alimentació saludable, publicada a finals d'octubre, són que cal menjar de forma abundant verdures i fruites, i també, en un altra proporció, cereals integrals de gra sencer (arròs integral, per exemple) i proteïnes, però proteïnes vegetals (majoritàriament llegums).

Per continuar, el govern de Canadà demana que es limitin amb contundència els aliments processats. "Si en menges, fes-ho molt poques vegades i en proporcions molt petites", diu. De fet, la guia fins i tot en dona alternatives, com ara: "Prepareu snacks fent servir ingredients que continguin poc sodi, poc sucre i poc greix saturat". Per beure, aigua natural ("substituint les begudes ensucrades").

Entre les recomanacions finals, el govern adverteix la població sobre el màrqueting i els anuncis sobre menjar. "No us deixeu influir", diu. I també els suggereix que llegeixin bé les etiquetes nutricionals (vegeu-les a baix).

El govern de Canadà recomana llegir atentament les etiquetes dels ingredients, en què s'expliquen les propietats nutricionals
stats