Nutrició i salut 08/08/2018

Si menges greixos (saludables), pots aprimar-te?

De teories per perdre pes n'hi ha moltes, i sovint s'enfronten amb versions contràries

Trinitat Gilbert
2 min
Si menges greixos (saludables), pots aprimar-te?

Sobre dietes per aprimar-se mai n’hi ha per a tots els gustos i per a tots els raonaments científics. Tant és així que sovint professionals del mateix sector sostenen idees contraposades del que funciona per perdre pes o no.

En aquest sentit, la idea de l’alimentació basada en greixos saludables i l’aprimament és una de les que crea dos bàndols (sempre pacifistes). El dietista-nutricionista Marc Vergés sosté que "si mengem greixos saludables és més fàcil que ens aprimem perquè ens saciem més i, per tant, passem més temps sense menjar".

Amb l'alvocat, greix saludable, es poden fer moltes preparacions

A més a més, "ingerir greixos bons fa que la dieta sigui més agradable, en comptes de la típica d’aprimament basada només en verduretes i peix a la planxa", afegeix Vergés.

Els greixos com l’oli d’oliva, el rovell d’ou, l'alvocat, els fruits secs o la mantega ecològica tenen un efecte termogènic, que vol dir que fa augmentar la temperatura del cos. "Com que l’ha de compensar, l’organisme fa un cost calòric extra que fa que les calories d’aquests aliments es converteixin en negatives". Amb altres paraules, al plat els ingredients tenen unes calories però dins del cos la cosa canvia, ja que ha de transformar els aliments per ingerir-los adequadament.

La dietista-nutricionista Martina Ferrer afegeix que una de les raons en la qual se sustenta la teoria dels greixos i l’aprimament és que "els greixos tenen una funció antiinflamatòria, i normalment en el sobrepès i l’obesitat hi ha un procés inflamatori". La segona raó és que s’ha comprovat que el que engreixa són els hidrats de carboni d’absorció ràpida, perquè fan augmentar la insulina en sang, i aquesta glucosa (ingerida a través dels hidrats de carboni) es transforma en triglicèrids, que van directes al teixit adipós.

Els fruits secs són greixos saludables

Ara bé, a l’altre bàndol, el dietista David Gasol assegura que la ingestió de greixos en excés "engreixa, perquè els acumularem i, per tant, saturarem el fetge i el farem treballar més". De fet, Gasol declara la seva disconformitat amb "les dietes pàleo, que volen fer servir el greix com a combustible, en comptes dels hidrats de carboni complexos i de bona qualitat".

Per acabar, la doctora Maria Josep Martínez-Obiols es posiciona en una situació neutral i compara el que podria ser un berenar amb greixos saludables (fruita seca) amb un altre de basat en hidrats de carboni (una llesca de pa amb melmelada, per exemple). "Segurament en calories serà molt similar, malgrat que és cert que metabòlicament és millor la fruita seca".

Per a més informació sobre la teoria de no seguir cap dieta, llegiu "Cap dieta, només bons aliments".

stats