Info/gràfica

El rebost d’hivern: què hem de menjar ara?

Les fruites i verdures dels mesos més freds tenen fama d’avorrides però res més lluny de la realitat. Aquesta època ens porta varietat de productes frescos per alegrar els nostres plats.

ddd

Les imprescindibles

Principals components nutricionals
De més a menys percentatge de la ingesta diària recomanada (IDR)

VITAMINES

ELEMENTS

Calci

Manganès

Magnesi

Coure

Fòsfor

Zinc

Potassi

Ferro

Sodi

Iode

MONIATO

CARXOFA

CEBA

PORRO

COLRAVE

FONOLL

BRÒCOLI

PÈSOLS

FAVES

COL

COLIFLOR

COL KALE

COL LLOMBARDA

ENCIAM

ESCAROLA

ENDÍVIA

RAVES

API

REMOLATXA

NAP

PASTANAGA

ESPINACS

BLEDES

MAGRANA

TARONJA

MANDARINA

ARANJA

PLÀTAN

LLIMONA

POMA

KIWI

MADUIXA

C

K

E

C

B

K

Cu

K

Mg

Mn

Mn

Cu

Mg

VITAMINES

ELEMENTS

Calci

Manganès

Magnesi

Coure

Fòsfor

Zinc

Potassi

Ferro

Sodi

Iode

MONIATO

CARXOFA

FONOLL

CEBA

PORRO

COLRAVE

PÈSOLS

FAVES

BRÒCOLI

COL KALE

COL

COLIFLOR

COL LLOMBARDA

ENCIAM

ESCAROLA

ENDÍVIA

API

RAVES

REMOLATXA

NAP

ESPINACS

BLEDES

PASTANAGA

MAGRANA

TARONJA

MANDARINA

ARANJA

LLIMONA

KIWI

MADUIXA

C

K

E

C

B

K

Cu

K

Mg

Mn

Mn

Cu

Mg

PLÀTAN

POMA

VITAMINES

ELEMENTS

Manganès

Magnesi

Calci

Coure

Zinc

Fòsfor

Ferro

Potassi

Iode

Sodi

MONIATO

CARXOFA

FONOLL

CEBA

PORRO

COLRAVE

PÈSOLS

FAVES

BRÒCOLI

COL KALE

COL

COLIFLOR

COL LLOMBARDA

ENCIAM

ESCAROLA

ENDÍVIA

API

RAVES

REMOLATXA

NAP

ESPINACS

BLEDES

PASTANAGA

MAGRANA

TARONJA

MANDARINA

ARANJA

LLIMONA

KIWI

MADUIXA

C

K

E

C

B

K

Cu

K

Mg

Mn

Mn

Cu

Mg

POMA

PLÀTAN

Avantatges dels productes de temporada i de proximitat

Més valor nutricional

Si alguna cosa caracteritza les fruites i verdures de temporada és la seva densitat nutricional. Diferents estudis apunten que les varietats salvatges d'aliments són més denses nutricionalment que les cultivades (4,5). Escollint producte de temporada aconseguirem minimitzar el minvament nutricional que ha comportat la producció en massa d'aliments.

Millors propietats organolèptiques

Tot i que les tècniques de producció artificial de fruites i verdures són cada cop més sofisticades, encara no han aconseguit imitar per complet els efectes de la maduració tradicional. Textura, olor, aparença i gust continuen sent més intensos en els productes de temporada.

Preu més econòmic

Els productes de temporada solen ser més econòmics. Aprofita!

Origen més ‘natural’

Ara que està tan de moda la paraula natural i que sovint les marques comercials fan servir a la lleugera, és més probable que un producte de temporada hagi madurat a terra o a l’arbre que no un de fora de temporada. Això, però, tampoc no és cap garantia.

Més protecció del medi ambient

L'impacte que té el consum d'aliments de temporada en el medi ambient és molt menor que el dels de fora de temporada. Aquest és un dels pros més interessants. Tal com comentàvem abans, si, a més d'escollir productes de temporada, escollim producte local estarem minimitzant al màxim l'impacte que la nostra visita al supermercat tindrà sobre el medi ambient.

Un plat de temporada

Crema de carxofa amb ou ferrat, tòfona i parmesà
Ingredients per a 4 persones

8-9 carxofes

2 porros

1 branca d’api

Mitja cabeça d’alls

2 cebes

2 patates

2-3 branques de julivert

4 ous

Formatge parmesà

Tòfona (opcional)

8-9 carxofes

2 porros

Mitja cabeça d’alls

1 branca d’api

2 patates

2 cebes

4 ous

Formatge

parmesà

2-3 branques de julivert

Tòfona (opcional)

8-9 carxofes

2 porros

1 branca d’api

Mitja cabeça d’alls

2 patates

2 cebes

4 ous

Formatge

parmesà

2-3 branques de julivert

Tòfona (opcional)

Prepareu un brou vegetal

  1. Netegeu i peleu les verdures. Del porro n’aprofitarem només la part verda.
  2. En una cassola amb un raig d’oli d’oliva, marqueu les verdures a foc fort. 
  3. Afegiu-hi el julivert i tireu-hi aigua fins que ho cobreixi tot. Bulliu-ho deu minuts i deixeu-ho reposar amb el foc apagat durant deu minuts més. Coleu-ho i reserveu l’aigua per bullir les verdures per la crema.
  4. Netegeu i peleu les carxofes. Talleu-les per la meitat.
  5. Bulliu les carxofes i les patates durant uns quinze minuts en l’aigua de les verdures.
  6. Un cop cuites, passeu les verdures i el caldo per la batedora.
  7. Feu uns ous ferrats amb oli abundant.
  8. Serviu la crema en un plat fondo i poseu-hi l’ou al damunt. 
  9. Ratlleu-hi per damunt tòfona negra i afegiu-hi unes làmines de formatge parmesà.
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Herbazest.com i elaboració pròpia
stats