Trinitat Gilbert

Dues receptes per a esmorzars saludables d'estiu

La dietista i nutricionista Martina Ferrer proposa mil i una solucions per al primer àpat del dia

Dues receptes per a esmorzars saludables d'estiu Zoom

Receptes extretes del llibre 'Desayunos saludables', publicat per Integral, i escrit per la dietista i nutricionista Martina Ferrer.

Púding de xia amb pinya, coco i kiwi Zoom

Púding de xia amb pinya, coco i kiwi

Púding de xia amb pinya, coco i kiwi

Per a 2 persones

4 cullerades de llavors de xia remullades prèviament 30 minuts en 250 ml de beguda de coco o llavors senceres remullades la nit prèvia en la beguda de coco

2 rodanxes de pinya natural, tallada a daus

1 kiwi madur pelat i tallat a daus

Xips de coco deshidratat i/o caramel·litzats

1 cullerada d'oli de coco (opcional)

PREPARACIÓ

Si teniu les llavors senceres, remulleu-les amb la beguda de coco tota la nit; si les teniu moltes, amb una remullada de 30 minuts n'hi ha prou.
Opcionalment, podeu saltejar una mica la pinya amb oli de coco i gingebre en pols en una paella antiadherent.
Repartiu la xia remullada en dos gots, i poseu-hi per sobre la pinya, el kiwi i els xips de coco.
Barregeu-ho bé abans de servir-ho per trobar-hi els diferents gustos i textures mentre ho mengeu.
La pinya és rica en enzims digestius, però segons la medicina oriental refreda molt l'organisme. Per això, es recomana saltar la pinya a la paella, sobretot quan baixen les temperatures.
'Pancake' de farina de coco amb xocolata
Pancake de farina de coco i xocolata Zoom

Pancake de farina de coco i xocolata

Ingredients

2 ous ecològics

2 cullerades de farina de coco (no és coco ratllat) 

4 cullerades de llet de coco alt en greix (acostuma a vendre's en llauna) 

2 cullerada d'oli de coco

Llevat (en sobre)

1 cullerada (petita) d'atzavara crua

40 g de xocolata de 80% de cacau

1 cullerada d'oli de coco

Fruita fresca per decorar (maduixes, plàtan i kiwi)

PREPARACIÓ

Bateu a la batedora els ous amb la llet de coco, l'atzavara i les dues cullerades d'oli de coco. Després, afegiu-hi la farina de coco i el llevat. Torneu-ho a batre fins a aconseguir una massa densa i fina. Si és massa densa, afegiu-hi una mica més de llet de coco. Si és massa líquida, incorporeu-hi una mica més de farina de coco.

En una paella antiadherent, poseu-hi una mica d'oli de coco i repartiu-lo bé per la superfície. Quan estigui calent, afegiu-hi dues cullerades de la barreja i deixeu que es cogui.

Quan els costats del 'pancake' estan durs, ja es poden girar.

Mentre cuineu la massa, poseu un bol dins d'un cassó amb aigua freda per fer el bany maria. Afegiu-hi la xocolata a trossos i la cullerada d'oli de coco. Foneu-ho per crear la salsa de xocolata. No deixeu que es cremi, per tant remeneu-ho perquè s'integri bé la xocolata amb l'oli.

Talleu la fruita que hàgiu triat a rodanxes. Serviu un 'pancake' al plat i afegiu una mica de fruita per sobre. Poseu-hi un altre 'pancake' a sobre, i una mica més de fruita. Poseu-hi un altre 'pancake' i decoreu-ho encara amb més fruita.

Aboqueu la xocolata fosa per sobre de la torre de 'pancake', que encara sigui calenta. Ja ho teniu a punt per assaborir.

La farina de coco no conté gluten, i és molt rica en fibra.

És ideal per aportar sensació de sacietat. Tot i que sembli molta feina, si tens tots els ingredients a casa no trigaràs més de 15 minuts a fer-ho.

Per fer més receptes amb farina i llet de coco, mireu la crep vietnamita, proposada pel cuiner Valentí Mongay, del restaurant La Salseta de Sitges.