Comiat
Restaurants 18/05/2023

Tanca el Sant Pau Tokyo després de gairebé 20 anys servint cuina catalana al Japó

El comiat consistirà en una gran festa que tindrà lloc el 2 de setembre amb la presència de la cuinera Carme Ruscalleda

2 min
Carme Ruscalleda

BarcelonaEl 2 de setembre serà l'últim àpat que servirà el restaurant Sant Pau Tokyo, de Carme Ruscalleda, que actualment té una estrella Michelin. En un comunicat a Instagram, el restaurant ha anunciat que tancarà les portes i per això, des de l'1 de juny fins el tancament, oferirà un menú especial amb els plats més representatius que ha servit el restaurant al llarg dels quasi vint anys que ha estat obert. Finalment, l'últim dia hi haurà una gran festa, amb la presència de la xef, per a la qual "ja té els bitllets d'avió", diu a l'ARA. "No és una ruptura", afirma Ruscalleda. "Estic molt satisfeta d'aquest camí i de com hem fet vint anys de cuina catalana al Japó. Fins i tot hi teníem les cartes en català. Ho hem fet amb molta qualitat i amb molta senyera".

Pel que fa a la celebració de comiat, la cuinera diu que al llarg dels anys han fet molts amics i que hi ha clientela fidel i proveïdors, i que no volia tancar i prou com ha hagut de fer algun altre restaurant, sinó que calia fer alguna cosa per agrair a tota la gent que hi ha donat suport al llarg d'aquests anys. En especial a l'empresari japonès Yuji Shimoyama, que en va ser l'instigador i hi ha dipositat la confiança tots aquests anys. La xef ha recordat, a més, que el tipus de comensal japonès que va al Sant Pau no hi va "desorientat", sinó que s'ho havia preparat i sabia perfectament on anava.

El trasbals del covid

El que ho va canviar tot va ser el covid. Quan va arribar la pandèmia, el Japó s'estava preparant per a uns Jocs Olímpics i el sector hoteler en va ser un gran perjudicat, entre ells l'hotel que ara acull el Sant Pau, que es va construir expressament per als Jocs (abans el Sant Pau era en un altre lloc). El covid "va ser un cop dramàtic", diu la cuinera de Sant Pol de Mar. I no només al Japó: "Després del covid s'ha reinventat la restauració. L'alta cuina, creativa o artística, acabarà sent com el Palau de la Música o el Liceu, que quan abaixa el teló veus que hi ha els logos dels partners i l'administració al darrere perquè, si no, no sortiria. No cal ser economista per veure que si hi ha 40 comensals i 40 treballadors, els números no surten. Hi ha gent i tothom ha de cobrar. Això no ho podem perdre, perquè és una de les potes culturals del país, no aixequem la camisa a ningú". I afegeix: "Aquest talent, no l'hem d'anar a buscar. És llegat cultural que forma part de l'ADN del país".

Amb mirada de futur, tant l'hotel com la cuinera no descarten continuar col·laborant després del tancament del Sant Pau Tokyo. Un cop hagin fet la festa de comiat, s'estudiaran les propostes per trobar algun projecte viable i engrescador perquè la cuina catalana continuï el seu camí a la capital del Japó. Carme Ruscalleda va tancar el 2018 el restaurant que va inspirar el Sant Pau Tokyo, el Sant Pau a Sant Pol de Mar, de tres estrelles Michelin. Al mateix lloc ara els seus fills hi regenten el Cuina Sant Pau de plats per compartir.

stats