Ni un dia a casa

Taberna Noroeste: un viatge entre la Corunya i Salamanca

Un restaurant informal però sofisticat on es troba receptari tradicional però contemporani

3 min
El Marc i el Javi a la Taberna Noroeste acabant de preparar una amanida liquida de fruita i brots de temporada.
  • Adreça: carrer de Radas, 67, Barcelona
  • Cuina: menú degustació únic, majoritàriament a base de peix i marisc
  • Obligat: bunyol de cocido gallec
  • Vi: carta interessant amb varietat
  • Servei: professional i atent
  • Local: espai elegant però informal, amb cuina oberta
  • Preu final per persona: 85 € amb vi

La Taberna Noroeste és un restaurant especial. No té carta per llegir i escollir, només s’hi serveix un menú (70 €) que dissenyen i elaboren els seus dos xefs, el Javi i el David, que es deixen veure mentre treballen a través de la cuina oberta. Un menú basat en el producte de la seva terra: “Busquem situar-nos al nord-oest de la Península i evocar el receptari i el producte de casa nostra, treballant molt el peix i el marisc, que és on ens sentim més còmodes”, reconeix Javier San Vicente, un dels cuiners i socis de la Taberna. Ell i David López es van conèixer treballant junts uns quants anys al Tapas24, de Carles Abellán, on de seguida van notar que connectaven, que tenien moltes coses en comú gastronòmicament parlant i que formaven un bon equip per poder fer un pas més. I el van fer. 

L’objectiu era acostar-se al màxim al terreny on encaixen tots dos, en la barreja entre el que és informal i alhora sofisticat, on es pot utilitzar el receptari popular amb un toc contemporani. Ho han aconseguit, d’entrada, amb el local, que combina un toc rústic amb la modernitat de la barra i la cuina on treballen tots dos, i principalment amb el menú que ofereixen d’una desena de creacions tan sorprenents com interessants. Abans de començar, però, escollim el vi d’una carta que els divideix pel color, el raïm, la zona vinícola i el tipus de viticultura (natural, ecològic, biodinàmica, etc.). Ens decantem per una ampolla de Racorell, un Priorat del 2020 del Mas de l’A, l’últim projecte d’Alfredo Arribas. 

Ara sí que estem a punt per a la degustació, que ens serveix i explica amb tots els detalls el Marc, el cambrer que cobreix el servei, i que ens recomana que el primer plat el mengem amb les mans. És un bunyol de cocido gallec, una explosió de sabors al·lucinant, un xoc directe al paladar i una manera perfecta d’iniciar el recorregut gastronòmic. Gaudim del contrast que es produeix amb el segon plat: una sopa freda de tomàquet de temporada amb escopinyes i cogombre, molt refrescant. La desfilada continua amb l’amanida de brots i fruits de temporada, amb remolatxa i mató fet a casa; un trosset de la ria gallega: una barreja de musclos, percebes, navalles, escopinyes i zamburiñas; gamba vermella amb crema de rave; bonítol del nord amb tres coccions i una emulsió de pebrot de Padrón; ratjada amb sala bearnesa (a base de mantega i ou) amb un brou de cocido i fonoll marí adobat, i finalment el lluç arrebossat amb caldeirada (suquet gallec) i pil-pil de caps de lluç. Amb un doble toc dolç final: les maduixes en escabetx amb una base de crema de xocolata blanca i escuma cremada amb carbó, i “la nostra tarta de Santiago”, d’una textura excepcional.

Fa més de quatre anys (només dotze dies abans de la pandèmia) que el Javi i el David van obrir la Taberna Noroeste i han tingut bona resposta del públic barceloní. “Abans teníem carta, la gent escollia entre set i vuit plats, però la majoria ens demanava que triéssim nosaltres i sortien més contents amb la idea del que és la nostra cuina”, explica el Javi. Així que van eliminar la carta i s’ho van jugar tot a un menú de preu elevat però que s’ajusta al seu nivell de cuina. Per això els ha sortit bé, perquè treballen magistralment el producte de la seva terra i a través de la gastronomia et condueixen a un viatge fantàstic entre la Corunya i Salamanca.

stats