Ni un dia a casa

Sa Marinada: una manera de ser

El mar, els seus productes i els pescadors són les claus d'aquest restaurant de Sant Feliu de Guíxols

2 min
Mercè Pellicer i Pedro Miguel López amb unes llagostes a la terrassa del restaurant Sa Marinada.
  • Carta: Cuina marinera
  • 'Must': Cargols punxents gratinats
  • Vi: Bones propostes
  • Servei: Professional i atent
  • Local: Terrassa amb jardí i vistes al club nàutic
  • Preu per persona: 75 euros

Mercè Pellicer anava per a mestra, però la vida la va portar, als divuit anys, a dedicar-se a l'ofici de la restauració i, des de l'any 2014, dirigeix el restaurant Sa Marinada de Sant Feliu de Guíxols.

Som a l'emplaçament de l'antic restaurant del Club Nàutic de Sant Feliu, ara convertit de la mà de la Mercè i el seu equip en un restaurant de cuina tradicional adaptada als nostres temps. Una cuina amb influències del sud de França i algun detall de la cuina italiana, però sempre girant al voltant del mar i, sobretot, de la pesca del dia que li proporcionen els pescadors del poble.

Comencem l'àpat amb un parell d'ostres Gillardeau del número 2 per cap, una amanida de llagostins i fruita amb salsa de taronja i bunyols de brandada de bacallà. Entrants lleugers per fer passar la gana. Seguidament, fem cas a una de les recomanacions populars, els reconeguts cargols punxents gratinats, cuinats com els cargols de Borgonya (amanits, amb escalunya, all i mantega). La Mercè ens reconeixeria després que aquesta manera de fer-los la van descobrir al restaurant Passadís del Pep de la família Manubens.

Busquem dins de la bona carta de vins alguna cosa que ens sorprengui, però finalment decidim compartir aquestes viandes amb una ampolla d'Embruix de Vall Llach, un vi negre amb les varietats garnatxa, carinyena, merlot, syrah i cabernet sauvignon.

Un cop presentat el vi és l'hora de conèixer l'estrella del dinar. Ens mostren el peix que els ha arribat avui i el que més ens entra pels ulls és la polla de mar, també coneguda en altres contrades del nostre país com escórpora, rascassa o cap-roig. Al Sa Marinada la serveixen amb el cap fregit per escurar, tal com el fan a les Illes (meravellós!), i el cos a la planxa per gaudir al màxim d'un dels peixos amb més sabor de la Costa Brava.

Les postres necessiten temps i, per això, cal demanar-les, si és possible, amb la comanda inicial. Nosaltres ens decantem per un suflé de taronja, el pastís tatin fet amb pomes de Girona i gelat de vainilla i el coulant de xocolata, també amb gelat de vainilla.

És l'hora de xerrar una estona amb la Mercè mentre gaudim d'un gintònic davant del Club Nàutic de Sant Feliu. Li preguntem pel nom del restaurant: "Marinada és obvi, perquè és el vent que bufa del mar cap a la terra. L'article salat és per respecte a una manera de parlar pròpia de la gent de la Costa Brava. Una picada d'ullet als avis i àvies de la zona", ens explica. Aquest article el tenim associat a les Illes, però és considerat com a propi dels pescadors de la Costa Brava abans de la transformació de la vida tradicional marinera amb la irrupció del turisme massificat a mitjans del segle XX.

Sa Marinada és la cuina autòctona amb petites influències foranes que amplien una mirada pura sense malmetre el respecte per la cultura gastronòmica catalana. El mar, els seus productes i els pescadors són les claus perquè l'equip dirigit per la Mercè Pellicer ens serveixi unes viandes que homenatgen una manera de fer i de ser.

stats