Una nova guia recopila els 270 millors restaurants de cuina catalana
La 'Guia Augusta', amb establiments de tot el país, és una iniciativa de Pep Nogué
BarcelonaUna nova guia ha irromput al mercat i en aquest cas no reparteix estrelles ni sols, ni res que s'hi assembli, sinó que fa xarxa. Quina xarxa? Doncs la dels millors restaurants de cuina catalana. El nom de la publicació és Guia Augusta (editada per Cossetània). És una iniciativa del cuiner Pep Nogué, que també dirigeix el programa de gastronomia La Fonda de Catalunya Ràdio. L'han ajudat el periodista Òscar Gómez i el director del Gastronomic Forum de Barcelona, Pep Palau.
La guia conté 270 restaurants de tota la geografia catalana que hi han estat inclosos de manera gratuïta: ningú ha pagat per sortir-hi, i la guia té voluntat d’anar-se ampliant any rere any. De fet, el recull conté un QR perquè qui trobi llocs que puguin encaixar-hi pugui posar sobre la pista els seus promotors, que compten amb la col·laboració i complicitat d’un equip de 35 professionals del món gastronòmic. La publicació és fruit de la petició de moltes persones que demanaven una llista. “Doncs els hem fet una guia”, explica Nogué. Una decisió que es va prendre a la Fonda Europa de Granollers i davant d'un plat de macarrons. Els establiments rebran unes plaques que podran lluir a la façana.
"El món globalitzat va en contra de totes les cuines singulars, però un cop tenim clar que el món ens va en contra hem de tenir clar que la nostra cuina és resistent. Tenim 700 anys d'història escrita i això ens fa especials", ha explicat Òscar Gómez, que ha justificat el pessimisme respecte a la salut de la nostra cuina per la "mirada barcelonocèntrica, que no hi veu més enllà de l'Eixample", on el panorama, segons assegura, està malament. Però no és així a la resta del país. A parer seu, la cuina catalana és "una cuina difícil de matar".
La Guia Augusta divideix els restaurants en tres categories. Nova Cuina Catalana, Cuina Tradicional Catalana i Cuina Tradicional Popular Catalana. Hi ha un grup de professionals que decideix si un restaurant compleix els criteris que han establert. De fet, n'han visitat més de 400. Per a cada restaurant s’hi pot llegir un breu paràgraf, una llista dels plats icònics, el preu mitjà i informació pràctica com els horaris o l’adreça. Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, ha posat en relleu que aquesta publicació arriba l’any que la Generalitat gestionarà la marca Cuina Catalana. “L’única manera de defensar un territori és preservant la seva llengua i la seva cuina”, ha exposat Pep Nogué, per la seva banda.
Premis de xup-xup
Un exemple del tipus de restaurants que s'hi inclouen es pot trobar en els premis que van vinculats a la guia i que es donaran cada any. “Per no oblidar-nos de qui ens ha ajudat a fer el camí”, en paraules de Nogué, els guardons porten el nom de referents de la cuina catalana. El Premi Fermí Puig a la Nova Cuina Catalana ha estat per al restaurant Alkostat de Jordi Vilà. El Premi Santi Santamaria a la Cuina Tradicional ha recaigut en Can Pairot. El Pere Tapias a la Cuina Popular Catalana l'ha guanyat Can Selvatà. El Premi Paco Solé Parellada al Plat en Perill d’Extinció és per a tota una institució: el Motel Empordà. El Llorenç Torrado a l’Estacionalitat dels Productes recau en un temple de la caça, com és Els Casals. El Pere Bahí a la Cuina del Mar és per a Els Pescadors de Llançà, un premi compartit amb El Barquet de Tarragona. El guardó Manuel Vázquez Montalbán a la Cuina de Terra Endins també ha estat ex aequo: per a Sisè i Fonda Farré. El Georgina Regàs a la Cuina Dolça l'obté una novetat d’enguany, el restaurant La Cort del Mos. El Premi Juli Soler a la Carta de Vins és per a la Fonda Xesc. Finalment, el guardó Honorífic Isidra Maranges a la Cuina Catalana és per al cuiner i savi Josep Lladonosa.