Ni un dia a casa
Restaurants 30/11/2023

La Gatzoneta: només l'amistat pot rescatar una tradició oblidada

A Palamós, una història d'amistat i passió culinària s'ha convertit en l'ànima d'un restaurant

2 min
D'esquerra a dreta, el Galceran, la Beatriz i l'Àlex a la sala del restaurant La Gatzoneta.
  • Adreça: Carrer Pagès Ortiz, 53, 17230 Palamós, Girona
  • Carta: innovadora
  • Obligat: tataki de ventresca Balfegó amb crema de pera nap i maionesa de Sangatxo
  • Vi: varietat
  • Servei: familiar
  • Local: acollidor 
  • Preu per persona: 40 €

A Palamós, una història d'amistat i passió culinària s'ha convertit en l'ànima d'un restaurant. Fa tres anys i mig, Galceran Puig, Àlex Bartolomé i Beatriz Ramon es van trobar al Baix Empordà, treballant en un restaurant, i des de llavors no només es van convertir en amics, sinó que junts van donar vida a un lloc especial: La Gatzoneta. "Això passa una vegada a la vida, que trobes persones que saps que estaran amb tu per sempre", ens diu el Galceran. Això és precisament el que va passar entre ells. La seva amistat es va forjar al gresol de la cuina, on van compartir rialles, desafiaments i una profunda passió per la gastronomia. La connexió entre ells va ser instantània, però el que realment els va unir va ser el desig compartit d'innovar i portar la cuina a noves altures. Recorden que fins i tot a altes hores de la nit, quan altres descansaven, l'Àlex i el Galceran passaven hores i hores pensant com sorprendre els seus comensals.

D'aquesta passió desenfrenada en va néixer la idea de La Gatzoneta, un restaurant que, segons les seves pròpies paraules, és "mediterrani, mariner, però amb un toc de fusió". En una ciutat on molts locals es basen en la tradició de l'arròs, van decidir desmarcar-se i oferir alguna cosa diferent. No són el típic restaurant de "primer, segon i postres". La seva visió és que la gent comparteixi i gaudeixi d'una experiència culinària única.

Nosaltres ens deixem portar pels suggeriments de la Beatriz. Demanem el brioix de costellam de porc a baixa temperatura; el tataki de ventresca Balfegó amb crema de pera nap i maionesa de Sangatxo. L'steak tartar amb cremós de mostassa i la brandada de peix de Llotja amb cruixent de la seva pell ens deixen sense paraules. Després ens serveixen el laminat de llom baix de vedella amb chutney de coriandre i picos; el pop i cansalada viada amb salsa mar i muntanya i col kale fregida. Ho rematem amb el ravioli asiàtic amb gamba, ceba i foie. Estem plens, però hi afegim, de postres, una taula de formatges amb mel Beedal i codony. A cada restaurant apostem per un vi català i a casa dels amics de La Gatzoneta tastem un negre del Montsant: El Maria Ganxa del Celler Pascona, una llegenda falsetenca immortalitzada en un carinyena extraordinari.

El nom del restaurant és molt més que una elecció casual. La Gatzoneta és un homenatge a la rica herència pesquera de la regió i a la posició característica que solien utilitzar els pescadors locals per treballar. "Com arronsant les cames de manera que les natges toquen els talons, saps?", ens remarca el Galceran. En un món on les tradicions de vegades s'esvaeixen amb el temps, aquest restaurant s'ha compromès a mantenir viva l'essència de la pesca a Palamós i, alhora, a oferir una experiència culinària excepcional. I tot amb la base de l'amistat. Els amics de La Gatzoneta ja han atret les mirades de tothom. La tradició i l'amistat no s'hereten, es conquereixen.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats