Ni un dia a casa

Fonda Rigà: tradició i respecte per la cuina de muntanya

La tercera generació ha fet créixer el negoci i l'ha situat a l'elit hotelera del Ripollès

Restaurant Fonda Rigà.
  • Adreça: Final de la carretera de Tregurà (Tregurà de Dalt - Vilallonga de Ter)
  • Carta: Cuina de muntanya
  • Obligat: Milfulls de patata amb botifarra esparracada i salsa de ceps
  • Vi: Bona carta amb propostes catalanes
  • Servei: Familiar i professional
  • Local: Menjador acollidor amb molt bones vistes
  • Preu per persona: 40 euros

Som a la vall de Camprodon, visitant indrets naturals i paisatgístics excepcionals. Tenim la possibilitat de conèixer llocs meravellosos en bicicleta o caminant i descobrir el llegat romànic que impregna part de l'arquitectura de la vall, però no tenim prou temps per a tot i ja sabeu que el patrimoni més preuat per a nosaltres són els restaurants del nostre país.

Agafem la carretera de Camprodon a Setcases i deixem enrere Llanars per enfilar cap al nostre destí. Després d'uns quants revolts arribem a l'Hotel Restaurant Fonda Rigà de Tregurà de Dalt. Més enllà d'unes vistes privilegiades, el primer que ens crida l'atenció és un home d'anys amb molt bona aparença i barret. És l'Albert Rigat, fundador l'any 1971, juntament amb la seva dona, Dolors Gardella, l'àvia Conxita i l'avi Josep, d'un hotel-restaurant referent del Ripollès. Dels pioners només queda entre nosaltres el senyor Albert, que ara veu, amb goig i orgull, com els seus sis fills viuen a la comarca i dos d'ells, el Josep i l'Albert, lideren un negoci familiar molt proper i acollidor.

El Josep dirigeix una cuina que s'abasteix majoritàriament de productes del Ripollès i la Garrotxa per confeccionar plats casolans muntanyencs. N'hi ha que els han fet evolucionar, però d'altres sembla que l'àvia Conxita encara s'ocupi dels fogons i de les olles. A la Fonda Rigà es cuina molt i molt bé. La sala és el terreny on l’Albert se sent més a gust. Dirigeix amb mestratge totes les facetes del menjador, l'equip i la relació amb els clients, molts dels quals habituals des de fa molts anys.

L’Albert ens proposa començar amb un bon tast d’alguns dels seus plats més tradicionals: bunyols de bacallà, amanida de tomàquets amb búfala i gelat d'alfàbrega, foie casolà, carpaccio de peus de porc i ceps i un milfulls de patata amb botifarra esparracada amb salsa de ceps. Amb aquest inici podríem donar-nos per dinats, però com deien els Manel "ens ha costat déu i ajuda arribar fins aquí" i no volem deixar passar l'oportunitat de continuar recreant-nos en la cuina del Josep. Xai a la brasa, cargols a la cassola guisats amb salsa i una espatlla de cabrit feta a baixa temperatura i acabada a la brasa. Sense màgia ni artificis hem tret el ventre de pena exitosament!

El Turó de les Llebres 2019, del Celler Foresta, propietat dels vinyataires Lluís Carsí i Gerard Maristany, ha estat el nostre company durant tot l'àpat. Un pastís Tatin i un de formatge, juntament amb un gelat de galeta Birba, en homenatge a un dels estàndards de Camprodon des del 1893, són les postres que triem com a traca final.

Tips i contents xerrem amb el Josep i l’Albert. "Som nets de pagesos de Tregurà, de l'economia de subsistència amb el cultiu de la patata. El pare i la mare abans de la fonda tenien una petita botiga de queviures. La idea de la fonda va ser una barreja d'emprenedoria i de necessitat. En aquella època ja començaven a haver-hi restaurants a la vall de Camprodon, i això possiblement va estimular els pares a fer el pas endavant".

Els pares i els avis ho van donar tot a canvi de res, i és per això que aquell esperit generós es reflecteix en el tarannà del Josep i l'Albert. La tercera generació ha fet créixer el negoci i l'ha situat a l'elit hotelera de la comarca. La quarta ja és al peu del canó i dia rere dia compten amb l'enorme privilegi d'aprendre l'ofici de dos germans extraordinaris.

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats