Ni un dia a casa
Restaurants 29/12/2022

Las Fernández: Les quatre 'B' del Raval

El Bierzo i Almodóvar es troben al cor del Raval

2 min
Les germanes Fernández. D’esquerra a dreta: la Beatriz, la Berta i la Bibiana.
  • Carta: Barreja mediterrània i del Bierzo
  • 'Must': Vedella amb cocotxes de bacallà amb tempura
  • Vi: Pots fer copes diverses
  • Servei: Divertit, amè i familiar
  • Local: Almodovarià
  • Preu final: 30€

Sense extravagàncies ni sofisticacions, hi ha un local al Raval que et trasllada directament a El Bierzo, a León. I aquest viatge és gràcies a les Fernández, tres germanes bercianes que fan pàtria de Barcelona, però que no obliden les seves arrels. Van arribar a la Ciutat Comtal fa dinou anys per crear un local diferent, on es pot sopar molt bé i a bon preu. Hi ha persones que tenen el do de fer sempre bé les coses perquè tenen olfacte i talent. Elles, la Berta, la Bibiana i la Beatriz, en tenen un màster.

Seure en una de les taules del seu local i veure-les treballar és un autèntic espectacle. Les tres es mouen com i per on volen pel restaurant que elles mateixes van dissenyar amb una llarga barra vermella, cadires de color taronja i uns llums antics més que curiosos. "Ens diuen que tenim un local molt almodovarià", ens confessa mig rient la Berta.

Porten anys al cor del Raval i es van presentar en societat amb una idea molt clara: una carta centrada únicament en productes de la seva terra, com els choricines de León, la cecina del Bierzo o el clàssic botillo, que encara podem trobar. 

Amb el pas del temps les tres germanes han volgut donar als seus plats un toc diferent, però sense perdre l'origen.

De la carta actual destaquen propostes com les patatucas amb allioli, fregides amb un allet rostit i amanit amb oli de chipotle i taronja, i les croquetes, que poden ser de pernil, de cecina o d'albergínia rostida amb tomàquet sec i parmesà.

També ens sorprèn el burrito sabanero de confit d'ànec, cuinat amb taronja, sàlvia i iogurt grec amb mel, o el bròcoli, amb uns bunyols marinats amb kimchi casolà. Extraordinaris. El capipota també és original: de vedella amb cocotxes de bacallà en tempura. Una barreja de mar i muntanya molt ben aconseguida. 

Fins i tot s'atreveixen a innovar amb la pasta: són memorables uns rigatoni amb sípia a la cervesa negra amb trompetes de la mort i cansalada viada. De les postres, a part del hit dolç de la casa, el coulant de xocolata amb gelat, ens quedem amb el pastís de formatge amb mel i mató, i el tiramisú de maduixa i mango.

Les tres germanes no anaven ni per a cuineres ni per a caps de sala. La Berta treballava en una agència de viatges, la Beatriz era ballarina i la Bibiana, la petita de les tres, traductora. 

Aquesta última ha pres la iniciativa de tatuar-se una "B" i ara espera que les altres germanes facin el mateix. “L'hi hem promès i algun dia ho farem, és la lletra que ens uneix”, diu la Berta. 

Beatriz, Berta, Bibiana i el Bierzo, les quatre "B" que triomfen al Raval.

stats