Cuina catalana

La cuinera que somia sempre amb preparar els millors arrossos de temporada

Elisabet Nolla és la xef del restaurant Normal a Girona, dels germans Roca, que acaba de complir tres anys

GironaEls arrossos són els plats que més li agrada preparar a la cuinera Elisabet Nolla. Els elabora a cuina oberta, i la poden veure tant els comensals asseguts en una de les dues sales del restaurant com els passavolants del carrer gràcies a la peixera on la veiem a ella i al seu equip treballar. No hi ha res a amagar en una cuina que aquest estiu acaba de complir tres anys, i ho fa en plena forma: amb una carta que canvia segons el producte de mercat (només hi ha menús per a grups) i amb una cuinera que ha rebut premis, com el Sol de la guia Repsol, un guardó que entre el públic general encara no és gaire conegut però que els cuiners aprecien i valoren.

Tornem a l’arròs. A l’estiu l’ha preparat cremós, lligat amb salsa pesto, amb flors de carbassa amb tempura, tomàquets xerri, carbassons a la brasa i crema de mascarpone. I ara que ja ha començat el setembre, canviarà. El farà sec amb els productes de caça i d’altres de temporada que arribaran amb la tardor. Sigui d'una manera o altra, l'arròs té el punt exacte de cocció, aquell que està a mig camí del punt de mossegada i la flaccidesa, i que no arriba a ser ni un extrem ni l'altre. La salsa amb què la cuinera opta per lligar-los acaba de realçar el gust de la gramínia, que segurament conforma un dels plats que més passions aixequen. Qui no ha pensat mai: "On anem a fer un bon arròs aquest diumenge?"

Cargando
No hay anuncios

Al capdavant des del 2021

Des que els germans Roca van inaugurar el restaurant Normal el 2021, l’Elisabet n’és la cap de cuina i la directora. És una entusiasta de la seva feina, cosa que transmet quan hi parles i li preguntes per les amanides, sempre variades, amb jocs de textures, com la que s’estrena a la carta de setembre: carbassa escalivada i cruixent, amb pipes i oli de carbassa i acabada amb nous pacanes.

Cargando
No hay anuncios

Al Normal la cuina catalana és la insígnia, i també el pas del temps, marcat pels productes de temporada, que encara n'hi ha, sí. “Ara al setembre és quan tenim el llamàntol pescat a la Costa Brava, i és un dels plats que hem posat al menú”, explica l’Elisabet. “Sempre ens agrada jugar amb els crustacis, i també amb els peixos i les carns, però el llamàntol de la Costa Brava no l'hem tingut fins ara, al setembre, i és just quan l'hem posat a la carta”, afegeix. 

Cargando
No hay anuncios

Al Normal hi heu de fer reserva sense que la paraula tiri enrere en cap moment, perquè no implica una llista d’espera extensa. Els dos salons amb què es distribueix el restaurant són de bon recomanar (toquen a la plaça de l'Oli i al carrer de Ciutadans), i especialment atractives són les taules per a quatre, que inclouen un petit sofà. No hi trobareu menú de degustació sinó carta, amb plats que vosaltres trieu segons el que us vingui de gust. Jo vaig triar una amanida, un arròs i un peix. I el millor de tot plegat és que, tan bon punt us asseieu, trobareu la taula vestida amb estovalles, i hi haurà la trilogia màgica, aquella que convida a un bon menjar: olives, pa i oli d'oliva de l'Empordà. A la carta de vins, una gran varietat de referències, especialment basades en la DO Empordà, com és ben normal que sigui. La carta és en català com a idioma preferent. I els preus oscil·len entre els 50 i els 70 euros, segons els vins que es demanin.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, una referència sobre l'actualitat del restaurant: per segon any consecutiu el restaurant Normal participa en la campanya Aprofitem els aliments, dins de la qual hi ha els àpats Gastrorecup, que demostren com els ingredients que el mercat considera que no són atractius, pel motiu que sigui, són ben bons i aprofitables. Justament el Normal és el primer restaurant que engega la campanya, i ho fa aquest dijous, 19 de setembre. Durant els següents dies s'hi sumaran més de cinquanta restaurants que, com diu la campanya, cuinen el canvi.