Ni un dia a casa
Restaurants 01/12/2022

Can Xurrades: el bou de la passió

El món de la carn és apassionant, però menjar-ne encara ho és més

2 min
Restaurant Can Xurrades amb Rafa Matinez i la seva dona
  • Carta: hi destaca l'oferta de carn de qualitat
  • 'Must': chuletón de bou
  • Vi: carta molt ben elaborada
  • Servei: professional i atent
  • Local: espaiós
  • Preu per persona: 70 euros

A finals dels anys noranta Rafa Martínez va obrir la Taverna Can Xurrades al carrer Gran de Gràcia de Barcelona. Va ser una decisió presa després de molts anys treballant per als altres i considerant que havia arribat el moment de començar a crear un projecte propi. Van ser dinou anys de menú de qualitat i clientela fidel.

L’any 2014 va adonar-se que el local se’ls havia quedat petit i que necessitaven créixer per poder desenvolupar totes les idees que li rondaven pel cap. Va trobar un local al carrer Casanova tres vegades més gran que el que regentava. Havia arribat el moment de tenir carta i de convertir-se en un referent oferint la millor carn possible.

La carn de Can Xurrades prové de la mateixa cooperativa que el Rafa ha creat a Castella i Lleó, anomenada Bos Taurus Primigenius, on s’agrupen els ramaders més importants que crien la raça sayaguesa. El món de la carn és apassionant, però menjar-ne encara ho és més. Nosaltres no serem l’excepció.

Ens atén Paqui Esteban, cuinera, maître i el cinquanta per cent de Can Xurrades. Comencem compartint un plat de rovellons acabats de collir, fets al punt. Seguim amb unes gambes fresques, en aquest cas cuinades al punt i a taula, amb l’ajuda d’un Josper portàtil. Fet i menjat!

Tot i que Can Xurrades és més que carn, ens decantem per acabar amb un chuletón de dotze anys d’una espècie de bou única i exclusiva. Quin encert!

Per recomanació del Rafa, acompanyem tot aquest àpat amb una ampolla de Santbru 2018 de la bodega de Portal del Montsant fundada l’any 2003 i localitzada a l’antiga cooperativa de Marçà.

Seiem una estona amb el Rafa perquè ens expliqui com han estat tots aquests anys d’èxit i lluita. “L’inici a Gràcia no va ser fàcil, però a poc a poc vam anar creant una clientela fidel que omplia el local diàriament. Era una zona amb molt menú però que necessitava una cosa diferent. Vam fer un menú molt saludable i de producte i, tot i que érem el més car de la zona, ens va anar molt bé.” L’èxit i la impossibilitat d’incorporar una carta compatible amb el menú van ser les raons que els van portar a buscar un local més gran. “Molts clients de Gràcia ens van acompanyar a l’inici de la nova aventura”, diu.

Rafa Martínez és la cara més visible del restaurant, però l’ànima n’és Paqui Esteban, que va abandonar la seva carrera professional per acompanyar-lo. Té un do per a la cuina, però també domina la sala com ningú. La pandèmia els ha permès descobrir que després de la feina hi ha vida. “Quan t’apassiona l’ofici a vegades no ets prou conscient del que t’estàs perdent. Gairebé no he vist créixer la meva filla”, diu amb resignació el Rafa. Ara, la nova vida i l’aprenentatge li permeten compaginar les seves dues passions: la família i Can Xurrades. Felicitat completa.  

stats