Ni un dia a casa

Can Ventura: superar les pors per viure els somnis

Un referent de la Cerdanya que combina la tradició i la cuina francesa

2 min
L'equip de Can Ventura en un dels balcons del restaurant.
  • Adreça: plaça Major 1, Llívia
  • Cuina: catalana i francesa
  • Obligat: 'steak tartar' de vedella amb mostassa fumada i rovell d'ou
  • Vi: gran varietat
  • Servei: molt pròxim i atent
  • Local: edifici del segle XVIII
  • Preu final per persona: 50 € amb vi

Ja fa quaranta-set anys, els pares de Jordi Pous van decidir obrir Can Ventura a Llívia, amb la idea d’imitar una típica fonda de Castella. Ho van fer en un edifici impressionant, construït al segle XVIII, que havia estat des de fonda i bar fins a una quadra d'animals. Josep Pous i Mercè Rodríguez sempre havien somiat tenir la seva pròpia casa de menjars, i quan van trobar aquest edifici, el més antic de la comarca, van saber que era la seva oportunitat d'or. “No van tenir por i van complir un somni, i ara nosaltres hi som per perpetuar-lo”, recorda Jordi Pous, que amb la seva dona, Esther Rosal, fa més de trenta anys que està al comandament d'aquest negoci familiar.

Can Ventura s'ha convertit en un referent a la Cerdanya oferint una cuina de proximitat que combina el que és tradicional amb tocs de la cuina francesa. “Entre setmana, tenim molts clients francesos que tenen la seva segona residència aquí, però també preparem carns i peixos per als catalans”, ens explica el Jordi amb un somriure.

Abans de començar el dinar, Jana Pous, la segona filla de la família i l'encarregada del celler, ens recomana el Moixeró, un vi negre de la Terra Alta que arriba just a temps per acompanyar el primer plat: un deliciós trinxat de la Cerdanya amb rosta de Cal Jaume de Bellver. Després, raviolis de tòfona banyats amb salsa de formatge blau de Ger i un plat de cargols bover a la gormanda. Una delícia! De segon, uns increïbles peus de porc farcits d'ibèric amb bolets i salsa de Porto i també uns rossinyols amb botifarra i ou poché acompanyats d'una irresistible salsa de tòfona. Per tancar amb fermall d'or el dinar, un extraordinari steak tartar de vedella amb mostassa fumada i rovell d'ou.

Compartim unes postres delicioses: tòfones de xocolata. Els licors digestius són l’excusa perfecta per iniciar una conversa amena amb el Jordi. Entre molts temes, les dues frases que hi ha escrites en una pissarra a l’entrada del restaurant. Una de Ferran Adrià i l’altra d'Alain Ducasse, dos referents mundials i font d'inspiració per a tots els cuiners. La frase de Ferran Adrià diu que “la cuina és un llenguatge ideal per expressar bellesa, felicitat i màgia”, mentre que la del xef francès ens ensenya que “l'excel·lència està en la diversitat”. Amb aquestes premisses, el Jordi i l’Esther han cuinat des del seu refugi gastronòmic a Llívia. Des d'aquest racó acollidor, han superat qualsevol adversitat i han creat una autèntica referència culinària a la zona. No podem marxar sense preguntar pel tatuatge d'una aranya que la Jana porta visiblement al seu braç esquerre. "Portar aquest tatuatge a la pell i veure’l cada dia és la millor demostració que ja he superat la meva por a les aranyes". Si alguna cosa ens ha ensenyat la família Pous és que, amb amor, dedicació i determinació, qualsevol cosa és possible.

stats