Ni un dia a casa
Restaurants 16/05/2024

Can Po: tocar el cim a la cuina del Pirineu

Aquest històric restaurant a 16 quilòmetres de Beget té una proposta gastronòmica basada en plats de cuina casolana de muntanya

2 min
Ramon Sala acabant de preparar una de les taules del restaurant Can Po
  • Adreça: ctra. de Beget s/n 17867 Rocabruna - Camprodon
  • Carta: cuina casolana del Pirineu
  • Obligat: caneló de rostit
  • Vi: proposta curta, però suficient
  • Servei: amable i proper
  • Local: rústic amb diferents estances
  • Preu per persona: 40 euros

Ramon Sala és un tipus molt discret i singular. No té xarxes socials i no li preocupa gens 'el què diran'. La seva vocació és la cuina i la seva preocupació és fer-ho bé. Fa trenta anys que regenta com a únic responsable el restaurant Can Po de Rocabruna, tot i que va començar a treballar-hi uns quants anys abans mentre el dirigia la seva família. El restaurant és obert el divendres i el cap de setmana. Sempre ho ha fet així. Li va bé i en té prou. La casa és patrimoni familiar des de fa segles. Al llibre Pirineu català: guia itinerari de la comarca de Camprodon de Cèsar August Torras de l'any 1902 ja es parla de Can Po en els termes següents: "L'hostal Can Po o Can Carlí és molt recomanable. Hi aparíen menjar bastant bé, nèt, ab bon agrado y a modest preu".

Aprofitem el viatge per visitar Beget, un dels pobles més bonics del Pirineu i un dels més lloats de Catalunya. Rocabruna és a 16 quilòmetres. Si no conduïu i no us maregen als revolts podeu gaudir d'un trajecte amb unes vistes extraordinàries. Som en un territori que ben bé podria formar part de l’Alta Garrotxa, però que depèn administrativament del Ripollès.

Se’ns presenta una carta compensada amb plats de cuina casolana de muntanya que venen molt de gust. Optem per iniciar l’àpat amb el famós caneló de rostit lloat pel farciment i la melositat, una amanida de tomàquet, maduixes i burrata i un remenat extraordinari de gambes i botifarra esparracada. El dinar coincideix amb Divendres Sant i això fa inevitable que demanem el bacallà de Quaresma. Tradició, cultura i gastronomia. També tastem un filet de vedella i unes costelles de cabrit a la llosa. Bon producte amb el punt de cocció perfecte. L'àpat, l'acabem amb un assortiment de formatges i un pastís també de formatge. El vi triat per escortar-nos durant el dinar és el Masia Carreras 2019 del celler familiar Martí Fabra de Sant Climent Sescebes DO Empordà, un 100% carinyena envellit divuit mesos en bota de roure francès.

En Ramon interpreta a la perfecció una cuina de proximitat en un entorn rural privilegiat. Són plats de tota la vida influïts pels nous temps, però amb el gust de sempre. Li demanem per parlar amb ell i ho fem quan acaba tot el servei. "La majoria dels clients són habituals. Amb el pas del temps, el boca-orella ha funcionat molt bé. El percentatge de passavolants és molt baix", tal com corroborem veient la relació de proximitat de la majoria dels comensals. Taules familiars i grupals omplen les estances, on destaca la preuada taula del balcó.

En Ramon és reservat, però no esquiva cap pregunta. Darrere la seva discreció intuïm la presència d'un cuiner feliç, que gaudeix de l'ofici oferint el millor producte de proximitat amb una elaboració senzilla i molt ben executada. Quan hi aneu, si teniu la sort de parlar-hi, pregunteu-li d'on ve el nom de Can Po. Us sorprendrà i us arrencarà un somriure. Perdona’ns, Ramon!

Recorda que la millor opció per gaudir d'aquesta proposta gastronòmica són els serveis de Renfe Rodalies

stats