Cal Taiet: vuitanta anys mantenint la brasa encesa a Ullastrell
Un restaurant de cuina catalana on quatre generacions d’entusiastes han forjat una història que enorgulleix tot un poble
- Adreça: carrer Serra, 43, 08231 Ullastrell
- Carta: brasa i cuina catalana de temporada
- Obligat: graella de verdures del seu hort
- Vi: carta suficient amb vins del poble
- Servei: atent i servicial
- Local: casa de poble amb diferents espais
- Preu per persona: 50 euros (amb vi)
Ullastrell és un municipi del Vallès Occidental connectat amb Terrassa i Martorell per la C-243. És un reducte una mica deixat de la mà de Déu, però amb un sentit de pertinença molt elevat. Nosaltres som en un dels indrets més destacats del poble, el restaurant Cal Taiet, propietat d’Isabel Moragas i Lluís Capdevila. La història comença fa vuitanta anys, quan l’àvia de la Isabel va obrir una fonda per als viatjants que requerien hostalatge i plats calents. Era la posada del poble fins que la mare de la Isabel la va convertir en restaurant. Ara, Cal Taiet és una casa de menjars de referència de la comarca on la brasa és la gran protagonista.
Som a peu de carretera disposats a descobrir l’art de la brasa amb productes de l’hort, carn de qualitat i algun plat de cullera a la tardor i l'hivern. Un cop ets al menjador principal la imatge més espectacular és la de l’equip de cuiners brasers davant les graelles i el foc a la vista dels comensals. Ells saben quan cal girar una albergínia o un bon tros de carn, s’ha de saber la quantitat d’oli que pertoca a cada aliment i salpebrar cada peça en el seu moment just.
Ens rep el Quimet Rodó, cap de sala i ànima del restaurant, que ens dirigeix a una taula al costat de la llar de foc. Inevitablement, comencem amb unes torrades amb all, tomàquet i oli del bo mentre esperem l’arribada d’una graellada de verdures que destaca perquè totes són de l’hort ecològic de Cal Taiet. Continuem amb uns rovellons de botó saltats amb all i julivert i uns cargols lleidatans a la paella amb sal i pebre.
Els lectors habituals d’aquesta secció sabeu que el 99% dels àpats els fem acompanyats de vins del nostre país. Avui no és una excepció, però volem anar més enllà i tastem un dels vins del poble. L’escollit és l’Amfiteatre del Celler Can Morral del Molí, un vi fresc, lleuger i original de poca producció i d’una vinya de vuitanta anys. A Ullastrell hi ha molt pocs ceps, però ben aprofitats.
Encarem els segons plats amb la plena confiança en els artistes de la graella i la bona qualitat de les carns. Botifarra amb mongetes filaires del Vallès, filet de vedella de Girona i costelles i mitjanes de xai d’Aragó amb allioli. Bon producte i bona execució. Acabem amb un flam d’ou, mató d’Ullastrell de llet de cabra i, com que som a Tots Sants, panellets de pinyons amb moscatell. Postres clàssiques per correspondre a un dinar de cuina catalana modesta i meravellosa.
Aprofitem el xarrup de moscatell per parlar amb l’Hernán Garcés, director de Cal Taiet. “La nostra bandera és la senzillesa de la brasa i la poca manipulació del producte. Majoritàriament cuinem aliments de productors locals o propers. Tenim algun plat de cullera dels que feia l’àvia, però la base és cuinar amb les brases. Un art poc reconegut”. L’àvia és la mare de la Isabel Moragas, i amb noranta-sis anys de tant en tant encara remena l’olla de l’escudella.
Cal Taiet és un restaurant de cuina catalana on quatre generacions d’entusiastes han forjat una història que enorgulleix els ullastrellencs i que ha satisfet els paladars de milers de comensals enamorats del foc i la brasa.