Ni un dia a casa
Restaurants 09/03/2023

Ca l'Ignasi: pelegrins del nostre producte

L’essència de la cuina d'aquesta casa de menjars és l’amor per la millor matèria primera i la sensibilitat amb els petits productors

3 min
L'Ignasi Camps i la Laia Cano a la sala del restaurant amb alguns dels llibres en els que s'han inspirat per a fer la seva cuina.
  • Cuina: casolana i elaborada, amb producte de proximitat
  • 'Must': ou ferrat amb tòfona ratllada i crema de patates del bufet
  • Vi: carta extensa amb vins naturals, majoritàriament del país
  • Servei: familiar, proper i eficient
  • Local: casa de poble
  • Preu final per persona: 70 € amb vi

L’Ignasi és un home generós i compromès. Cada matí, una de les primeres coses que fa quan surt el sol és regalar-li a la gent que el segueix a Instagram una fantàstica panoràmica del Collsacabra. Li agrada començar el dia preguntant als seus seguidors: “Ja sou llevats?” i presumint de les vistes de la comarca que té des de casa, a Cantonigròs. Ell és així amb tothom, també amb els clients que visiten la seva casa de menjars i amb els proveïdors que li serveixen un producte excepcional. La generositat i el compromís tant amb la gent com amb la terra l’han acompanyat tota la vida, i des de ja fa uns quants anys comparteix aquesta filosofia amb la Laia, la seva dona i la millor companya de viatge per tirar endavant un projecte vital com és Ca l’Ignasi.

“Quan éreu 25 anys més joves, a Ca l’Ignasi ja treballàvem i esperonàvem els petits productors i fèiem km 0 per convicció, per posar el paisatge i l’estacionalitat del Collsacabra al vostre plat”, diu una de les frases que donen la benvinguda a casa de l’Ignasi Camps i la Laia Cano. Una declaració d’intencions i alhora un resum perfecte de com entén la vida i la cuina aquesta parella capaç de fer feliç a qui els visita. La Laia rep els clients, gestiona la sala i n’és la sommelier, mentre que l’Ignasi, amb el seu inconfusible barret, s’encarrega de la cuina. Fill de pagesos de Badalona, va començar a cuinar de veritat amb trenta anys, quan la vida el va obligar a aprendre dels grans referents (Carles Gaig, Ferran Adrià, Santi Santamaria, Nandu Jubany, etc.) per fer un pas endavant. De tota aquesta experiència en va treure el que ara defineix l’essència de la seva cuina i del projecte: l’amor per la millor matèria primera i la sensibilitat amb els petits productors.

La carta és un espectacle i som incapaços d’escollir, ni tan sols amb l’ajuda de la Laia. És per això que decidim fer el “menú de tastets d’hivern”, que per 58 € ens oferirà una representació dels millors plats de Ca l’Ignasi. Hi ha un aperitiu: la llonganissa de Can Riera amb pa ecològic d’Osona i mantega de la Plana tofonada feta a casa. “És la millor manera de rebre la gent quan arriba a la comarca”, diu l’Ignasi. Cinc plats principals: amanit d’escarola amb carxofes, cruixent de porc i tòfona; paté de muntanya tofonat, també d’elaboració pròpia, amb envinagrats; ou ferrat amb tòfona ratllada i crema de patates del bufet; coca de calçots, i filet de vaca de la Vall de Bianya a la llosa. Abans de les postres, una degustació de formatges, del Roger, de Formatges Riudavets de l’Esquirol. I, finalment, el toc dolç: mandarina caramel·litzada amb crema de Sant Josep i la xocolata casolana. El vi que ens acompanya és una ampolla d’Estrem, de la bodega Los Comuns, del Molar (Priorat), on elaboren vins naturals i artesans.

Estem tips i molt satisfets, però no ho podem deixar aquí. Cometríem un pecat imperdonable marxant de Ca l’Ignasi sense tastar els seus carquinyolis. “És de les primeres coses que vaig aprendre a fer a Can Jubany, i ara els fem al forn de llenya de casa, quan tenim temps”, explica l’Ignasi assegut amb nosaltres mentre la Laia acaba el servei d’algunes taules. La conversa és agradable i ens sentim com a casa, però ens toca desfer la carretera de corbes, gaudir del seu paisatge quotidià i tornar a la realitat. Nosaltres seguirem descobrint racons meravellosos com aquest mentre ells fan de pelegrins del nostre producte “defugint les grans marques comercials i donant suport als que són petits com nosaltres”. Petits, però amb una filosofia que els fa grans.

stats