El Bulli torna a obrir portes a la cala Montjoi però reconvertit en museu
Només es podrà visitar tres mesos l'any i les entrades es posaran a la venda dilluns
El Bulli torna a obrir portes reconvertit en museu, on es “menjarà coneixement”, com afirma el cuiner Ferran Adrià. Així doncs, no serà un restaurant, sinó un espai per contemplar, per reflexionar i per saber per què la cuina ens fa ser humans. A partir de dilluns, 17 d'abril, les entrades es posaran a la venda, a 27,50 euros. El museu estarà obert des del 15 de juny fins al 16 de setembre. Durant la resta de l'any, l'espai es transformarà en El Bulli DNA i "es dedicarà a investigar, experimentar i fer difusió dels continguts desenvolupats a través de les convocatòries que comptaran amb la participació d'equips multidisciplinaris", afirmen els organitzadors.
El nom d'El Bulli 1846 és l'escollit per referir-se al museu i diferenciar-se així del restaurant, que va estar obert fins al 2011. El 1846 és una xifra màgica per al cuiner Ferran Adrià, perquè és el nombre de receptes que va cuinar el restaurant El Bulli, i també l’any en què va néixer el cuiner francès Georges Auguste Escoffier, que, entre altres fites, va ser qui va impulsar l’anomenat servei a la russa, que vol dir servir els plats per ordre, i no tots alhora com es feia fins llavors (i que justament s’anomenava servei a la francesa).
Justament el restaurant de la cala Montjoi, que va estar en actiu amb diferents direccions durant uns 50 anys, es manté tal com el van dirigir Ferran Adrià i Juli Soler, que va ser qui va fitxar Adrià i, al seu torn, qui va contractar el seu germà, Albert Adrià, amb 17 anys, juntament amb altres cuiners de primer nivell com Oriol Castro, Eduard Xatruch o Mateu Casañas, entre molts d'altres.
A la porta del nou museu hi haurà el característic buldog, anomenat Bulli, que havia existit de veritat i pertanyia a Marketa Schilling, la propietària del restaurant, juntament amb el seu marit, Hans Schilling. Tots dos van fitxar Juli Soler el 1981 en un dia mític per al gran cap de sala del restaurant, perquè va arribar a la seva primera entrevista de feina caminant. Des del centre de Roses fins a la cala, als afores de la població, s'hi arriba després d'uns revolts estimats especialment pels ciclistes pel seu fort pendent.
Passada la porta principal, on també hi ha un rètol que diu "Crear és no copiar", frase del cuiner Ferran Adrià, es podrà observar la sala del restaurant, que té les estovalles, vaixelles i cristalleries originals, i que, segons afirma el cuiner, permetrà que qui hi va menjar s'emocioni recordant els àpats, i qui no hi va anar sàpiga com eren, i sobretot com era l'espai. De fet, aquest espai, que també inclou la terrassa, és un dels quatre de què es compon el museu. Concretament, s'anomenen l'Espai Exterior, l'Edifici Històric, Relacions Interdisciplinàries i El Bulli DNA. Justament una de les tantes sorpreses del museu es troba a l'Espai Exterior, on hi ha les escultures anomenades els Bullinians (fets amb impressió 3D), que recorden els cuiners que van passar pel restaurant (amb cara de la icona del restaurant, el buldog) i que es van retratar en l'últim àpat servit a El Bulli, el 30 de juliol del 2011.
A la mateixa sala del restaurant, és a dir, a l'Edifici Històric, el visitant podrà conèixer quants serveis es van servir al restaurant, gràcies a una projecció en una de les parets que explica "la complexitat del servei d'un restaurant: quants passos, quantes elaboracions, quants cuiners, quants coberts, l'harmonia de la coreografia", segons fonts d'El Bulli 1846. I, a més, s'hi podrà mirar un curtmetratge, protagonitzat pel gurmet Bob Noto i la seva dona, Antonella Fassio, davant la degustació dels menús del restaurant.
A la cuina hi haurà un altre espai, bàsic per conèixer el que passava a la terrassa i a la sala del restaurant. S'hi podran veure exposats 28 plats icònics dels 1.846 catalogats al restaurant, i que estan descrits en l'anomenat Catàleg General del restaurant, i, a més, una filmació de quatre hores de servei d'El Bulli.
El recorregut acaba a l'exterior, en un espai polivalent, que els organitzadors defineixen com a espai disruptiu, perquè té forma de roca i s’integra en el paisatge del Cap de Creus.
El Bulli 1846, dades bàsiques
- El Bulli 1846 està situat on hi havia el mític restaurant a la cala Montjoi, al Parc Natural del Cap de Creus (Girona).
- El Bulli 1846 és un gran espai expositiu (2500 m2 exteriors i 1300 m2 a l'interior), que uneix investigació, innovació i debat.
- El Bulli 1846 té aparcament propi, encara que promou l’accés al recinte mitjançant un minibús exclusiu del museu, des de Roses, per reduir l’impacte de la mobilitat generada per les visites particulars al museu.