Ni un dia a casa

Atípic Espai Gastronòmic: cuina tradicional amb una mirada moderna

Un restaurant del Maresme per passar una bona estona compartint platets de tota la vida amb un toc original

Els cuiners Xavier i Jaume a la sala del restaurant.
  • Adreça: Carrer de Sant Jaume, 313 (Calella)
  • Carta: Barreja de cuina mediterrània moderna i tradicional 
  • Obligat: Tripa amb cap i pota i maionesa de piparres
  • Vi: Carta curta, però suficient
  • Servei: Atent i eficient
  • Local: Còmode, amb reservats per a celebracions
  • Preu per persona: 35 €

Pere Rossell és propietari, director, cap de sala i el que faci falta dins d’un projecte diferent en l’àmplia proposta gastronòmica del Maresme. Pot semblar un home orquestra, però la realitat demostra que sense un gran equip al darrere res és possible. El Xavi i el Jaume a la cuina i la Núria amb el Pere a la sala treballen de valent per tirar endavant un restaurant de cuina creativa que aprofita totes les virtuts de la cuina tradicional per oferir una proposta molt ben trobada.

L’Atípic Espai Gastronòmic és a peu de la concorreguda N-II, però a tocar del restaurant hi ha un pas de vianants amb semàfor i just davant un gran aparcament. No hi ha excusa per no anar-hi. Un cop som a lloc és l’hora de tastar el que ens ofereixen el Xavi i el Jaume. Iniciem l’àpat amb una amanida russa amb anguila fumada que li dona un punt diferencial molt meritori, unes croquetes de pollastre rostit que són a totes les taules i un croissant de tàrtar de salmó amb ruca. L’inici és molt esperançador i més quan arriba el brioix de mantega amb tàrtar de gambes i ou ferrat de guatlla i el tataki de tonyina vermella amb salsa teriyaki, kimchee de maduixes i sobao pasiego passat per la planxa.

A la carta de vins hi ha propostes molt destacables com la que nosaltres triem: El Vol de Nit del 2017 del Celler U MES U. Un vi fresc i potent elaborat amb el raïm de les vinyes més destacades del celler: Mas Moió, de la varietat samsó, i la Plana del Bou, de garnatxa negra, totes dues situades a Font-Rubí, al cor del Penedès.

Continuem amb un carpaccio de vedella amb salsa de pesto vermell i parmesà i uns canelons de pularda amb salsa Perigord, crema de carabassa i sense beixamel. Des de la cuina de l'Atípic capgiren una mica als tradicionals canelons de tota la vida. El final arriba amb una recepta atípica d’un dels clàssics de la cuina catalana: tripa amb cap i pota i maionesa de piparres. El resultat és sorprenent i molt destacable. Com a colofó tastem una fantàstica versió del Pantera Rosa, l’històric pastisset de Bimbo, amb crema de vainilla i xocolata rosa.

Entre el cafè i el gintònic conversem una estona amb el Pere. “Calella és una vila entre Mataró i Blanes i a prop de Girona. Volem ajudar a revifar una població que va ser el centre d’un turisme emergent dels anys cinquanta però que ja fa unes quantes dècades que ha perdut l’esplendor hotelera. Treballem per convertir-nos en un referent gastronòmic a la comarca.” Fa un any i set mesos que l’Espai Gastronòmic Atípic és obert i a poc a poc la gent els va fent costat. El Pere té dues obsessions: esforçar-se al màxim cada dia per trobar el millor producte possible amb un preu raonable i de destacar les virtuts del seu equip. Nosaltres som testimonis del tarannà i la professionalitat del Xavi, del Jaume, de la Núria i del Pere. La bona cuina i el bon tracte són peces indispensables per gaudir d’un gran àpat.

Unir les virtuts més innovadores i les tradicionals de la cuina mediterrània té la seva complexitat, però a l’Atípic el Pere ha sabut que conflueixin sense fer gaires invents. A Calella hi ha un restaurant informal per passar una bona estona compartint platets de tota la vida amb una mirada original.

stats