Receptes 14/12/2020

Albert Adrià: “Rebo el Premi Nacional de Gastronomia en un moment en què m’ho estic plantejant tot”

L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició lliura aquest vespre els seus guardons anuals

Trinitat Gilbert Martínez
2 min
Albert Adrià, en una imatge d'arxiu

El cuiner Albert Adrià ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia 2020, atorgat per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, tal com s'ha anunciat aquest dilluns a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. “És l’any més atípic que he passat, però sé que em premien per la meva trajectòria”, ha dit Adrià, que ha volgut dedicar el premi a tots els professionals que s’hi dediquen.

Des del primer confinament, el mes de març passat, Albert Adrià no ha obert els cinc restaurants que dirigeix a Barcelona. “A Londres, el Cake & Bubbles me l’han tancat tres vegades durant l’any, i ara el tinc obert només tres hores al dia”, diu. A Barcelona, el xef sosté que no ha pogut obrir-los perquè no li sortia a compte econòmicament. “Ofereixo un total de 350 cadires, 220 de les quals paguen per un àpat una mitjana que va de 100 a 270 euros”, explica Adrià. Amb la crisi econòmica derivada de la pandèmia “sé que no és fàcil pagar aquests preus, i sense turistes a la ciutat, que eren els que m’omplien el 80% i el 90% de restaurants com l’Enigma, encara menys”.

A això, cal afegir-hi els nous horaris d’obertura nocturna dels restaurants. “En restaurants d’estrella Michelin com els que tinc, no puc tancar a les 21.30 h”, diu. Així que ara, en aquest nou període d’obertura, tampoc ha obert els restaurants. Per tot plegat, el cuiner confessa que ha tingut molt temps per pensar. “Rebo el premi en un moment en què m’ho estic plantejant tot”, cosa que vol dir que està pensant quina mena de negoci voldrà fer a partir de l’any vinent.

Mentrestant, el 2020 el tanca amb el Premi Nacional de Gastronomia, amb una immersió en el món de la cocteleria, que ha fet a través de la marca Bacardí, i amb diversos llibres de cuina escrits, de pastisseria i de verdures, que es publicaran a l’editorial RBA.

Els altres guardonats són el cap de sala Alfred Romagosa, del restaurant Fermí Puig; Jordi Coromina, xef del restaurant l’Horta de Tavertet, amb el Premi Revelació, i restaurant Fermí Puig;restaurant l’Horta de TavertetJavier de las Muelas i empresari, amb el Premi Especial de l’Acadèmia.

stats