Com és el paté rústic de gall del Penedès, el producte més original segons el Gastronòmic Fòrum?

La preparació ha guanyat el premi a l'originalitat en el Gastronòmic Fòrum de Barcelona

2 min
Paté rústic de gall del Penedès

El paté rústic gall del Penedès està fet a la població de la Llacuna, gràcies a la col·laboració que la família xarcutera Mallart va mantenir fa dos anys amb la Fundació Mas Albornà, la qual, al seu torn, busca visibilitzar la feina social de les persones amb alguna discapacitat de l'Alt Penedès. "Volem replicar al Penedès el model dels iogurts La Fageda a la Garrotxa, però nosaltres ho volem fer amb embotits i altres elaboracions derivades del gall del Penedès", explica Cristina Barbacil, portaveu de la Fundació.

Aquest paté és el primer que es fa a partir d'un gall que compta amb certificació d'Indicació Geogràfica Protegida. "També és el primer paté que es fa de gall, en general, tingui certificació o no", afegeix Barbarcil, que afegeix que el producte va suposar una recerca feta amb la Fundació Alícia, la Fundació Mas Albornà i Mallart. "Tot va començar quan els criadors de la IGP gall del Penedès ens van proposar crear elaboracions a partir del gall del Penedès, perquè s'havia convertit en un producte molt estacional". És a dir, les vendes es concentraven bàsicament per Nadal, i durant la resta de l'any era més difícil que se'n comprés.

L'èxit del paté, que acaba de recollir el premi al producte més original en el Gastronòmic Fòrum de Barcelona, ha animat la Fundació a treure al mercat més innovacions, fetes sempre amb gall del Penedès. "Acabem de treure al mercat un brou, fet a l'estil tradicional; aletes de pollastre en escabetx, i un confit", explica Barbacil, que comenta que la intenció és anar traient cada any una elaboració nova.

El brou, les aletes en escabetx i el confit són tres productes nous fets a partir del gall del Penedès certificat

De moment, el paté rústic, que es ven a 6 € el pot de 90 grams i a 12 € el de 180 grams, i la resta de productes fets amb gall del Penedès es poden adquirir a través de la pàgina web de la xarcuteria, també a les botigues de les poblacions de la Llacuna i la Granada del Penedès, i als Bon Preu de les comarques de l'Alt Penedès i l'Anoia. "El premi al Fòrum ens n'ha donat molta visibilitat, i l'objectiu és anar creixent per arribar a més llocs", assenyala Barbacil.

Ho sabies?

El paté rústic de gall del Penedès es pot menjar amb torrades i amb fruita seca, però també es pot fer servir com a farcit de canelons.

stats