NI UN DIA A CASA
Mengem 26/07/2020

Viure el present pensant en el futur

Ivan Díez / Carles Domènech / Adrià Albets
3 min
Jordi Vilà, xef i propietari d’Al Kostat, situat a la ronda de Sant Antoni de Barcelona.

Al Kostat d’on, de què, de qui? Al costat de l’estrellat Alkimia i amb la independència justa per considerar-los dos restaurants diferents. El separador és estètic, funcional i en cap cas és un obstacle. Tots els comensals de la sala principal de l’Alkimia i d’Al Kostat tenen una mateixa i privilegiada visió: en Jordi Vilà treballant i creant una oferta gastronòmica envejable i complementària. Dues propostes que converteixen el primer pis de la Ronda de Sant Antoni 41 de Barcelona en un santuari gastronòmic de màxim nivell.

Nosaltres avui ens centrem en Al Kostat, una cuina amb un producte excel·lent i definida per Vilà com “una carta feta amb rigor, de plats, platillos i tapes pensats per compartir i per a bons vivants”. La sala la controla i dirigeix Sònia Profitós, companya de vida i d’aventures professionals del Jordi. Pas ferm, discreció, determinació i professionalitat.

És l’hora de començar a passar-ho bé. Iniciem l’àpat amb plats clàssics aparentment senzills que en Jordi converteix en excepcionals: sardines a la brasa, croquetes Caesar, truita de ceba rostida, calamar a la romana i paté en croute d’ànec. De segon, compartim un parell de steak tàrtar amb anguila fumada i una excel·lent paella de rogers a la brasa. La cuina d’en Jordi a Al Kostat és saborosa, intensa i molt ben executada.

La carta de vins és molt completa. Als restaurants que compten amb sommelier professional, ens agrada aprofitar-ho, i li demanem consell. En Bernat ens recomana el Carles Andreu Trepat 2017, un vi jove de criança de la Conca de Barberà. Un vi sense gaires secrets i fàcil de beure. En aquestes virtuts radica la seva grandesa. Per a les postres ens ofereix Casale Vinsanto, un vi de la Toscana. Els gaudim.

Jordi Vilà i Sònia Profitós van començar la seva aventura professional conjunta en el recordat Abrevadero l’any 1998 donant de menjar per 6 euros. En Jordi ha passat per diferents situacions durant la seva carrera que l’han portat a guanyar-se la confiança del client. Viu el present i pensa en el futur. La seva cuina reflecteix la singularitat d’un xef considerat com un dels millors talents de la cuina catalana actual.

Ara combina dues propostes de qualitat des d’un mateix emplaçament: l’Alkimia és un espai gastronòmic d’avantguarda amb menú degustació que va rebre una estrella Michelin l’any 2004; Al Kostat, per la seva banda, ens ofereix plats de cuina catalana amb el seu segell inconfusible i sense estridències.

En Jordi seu una estona amb nosaltres per parlar de la seva vida i de la seva obra. Plegats també escoltem la bona música que ens acompanya. The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Bob Dylan o David Bowie eren amb nosaltres mentre descobríem el talent d’en Jordi Vilà i escoltàvem les seves peripècies vitals al voltant de la cuina. El podríem considerar com un vell rocker, però encara no ha arribat a la cinquantena. Vilà es troba a la seva plenitud professional mentre la seva clientela és cada dia més entusiasta i fidel. Nosaltres ens afegim a la colla d’incondicionals mentre ens esperem per descobrir la proposta de l’Alkimia. Ja us explicarem...

Al Kostat

Ronda de Sant Antoni, 41 (Barcelona)

Carta: Cuina catalana amb segell personal

Must: Paella de rogers a la brasa

Vi: Excel·lent carta amb grans referències

Cervesa: Moritz

Servei: Professional i exquisit

Local: Menjador confortable i espais privats

Preu final per persona: 50 € (carta sense vi)

stats