Mengem 14/05/2021

Com es fan les millors mandonguilles de vedella i gamba amb sípia i verdures? Recepta del cuiner Valentí Mongay

El cuiner del restaurant La Salseta explica la manera de preparar-les a casa

2 min
Mandonguilles de vedella amb gambes

El cuiner del restaurant La Salseta de Sitges, Valentí Mongay, explica la manera de preparar a casa mandonguilles de vedella i gamba blanca de Vilanova i la Geltrú amb sípia i verdures.

Mandonguilles de vedella amb gamba, sípia i verdures

Ingredients per a 16 mandonguilles

Per a les mandonguilles

  • 450 g de carn de vedella, 100% magra
  • 2 grans d'all
  • Julivert
  • 30 g de pa ratllat
  • Sal
  • Pebre
  • 1 dl de conyac
  • 1 ou ecològic
  • 250 g de gamba blanca de Vilanova i la Geltrú
  • 100 g de farina
  • Aboqueu la vedella en un bol, juntament amb la resta dels ingredients. Al final, salpebreu-ho tot. També hi podria anar bé pebre blanc.
  • Amasseu bé els ingredients, si cal amb les mans. Ha de quedar tot ben barrejat.
  • Un cop ho tingueu, feu-ne boles i aneu-les passant per farina. Perquè quedin ben enfarinades banda i banda, podeu sacsejar la safata i així la farina envoltarà les mandonguilles. Aneu-les desant en una safata. I abans de fregir-les, acabeu-los de donar la forma rodona i expulseu-ne l’excés de farina. Una altra manera de fer més rodones les mandonguilles és untar-se les mans amb oli d'oliva.
  • Aneu posant les mandonguilles a poc a poc en una paella amb oli d'oliva. L’oli no ha d’estar ni massa fred ni massa calent. Amb l’ajuda d’una cullera aranya, aneu-les tombant perquè es fregeixin per cada banda.
  • Un cop fregides, reserveu-les en un plat amb paper de cuina absorbent.

Per a la sípia estofada amb verdures

  • 500 g de sípia (neta i tallada)
  • 200 g de ceba picada
  • All
  • Oli d’oliva verge extra
  • 150 g de tomàquet ratllat natural
  • Pèsols (es podrien substituir per carxofes quan n’és el temps)
  • 1 pastanaga
  • Poseu oli d’oliva en una cassola. Després els alls, prèviament tallats, i la ceba picada. Remeneu-ho bé. Quan ja estigui sofregit, afegiu-hi el tomàquet triturat. Barregeu-ho i deixeu que cogui, es redueixi i es confiti. Després poseu-hi la sípia i torneu-ho a remenar tot. Ha de coure tot junt ben tapat. I haureu d’anar vigilant durant els 20 minuts que cal perquè la sípia es cogui.
  • Passats els vint minuts, poseu-hi les mandonguilles i les verdures. S’hauria de coure amb la mateixa aigua que ha deixat la sípia. Si trobeu que no n’hi ha gaire, afegiu-n’hi, però sense passar-vos perquè no han de quedar líquides.
  • Quan comproveu que les verdures estiguin cuites, rectifiqueu de sal si és necessari. I ja estarà. Si trobeu que és massa líquid, hi podeu afegir una picada (amb ametlles, avellanes i una mica d’all).

 Bon profit!

stats