Com es fan les millors mandonguilles de vedella i gamba amb sípia i verdures? Recepta del cuiner Valentí Mongay
El cuiner del restaurant La Salseta explica la manera de preparar-les a casa
14/05/2021
2 min
El cuiner del restaurant La Salseta de Sitges, Valentí Mongay, explica la manera de preparar a casa mandonguilles de vedella i gamba blanca de Vilanova i la Geltrú amb sípia i verdures.
Mandonguilles de vedella amb gamba, sípia i verdures
Ingredients per a 16 mandonguilles
Per a les mandonguilles
- 450 g de carn de vedella, 100% magra
- 2 grans d'all
- Julivert
- 30 g de pa ratllat
- Sal
- Pebre
- 1 dl de conyac
- 1 ou ecològic
- 250 g de gamba blanca de Vilanova i la Geltrú
- 100 g de farina
- Aboqueu la vedella en un bol, juntament amb la resta dels ingredients. Al final, salpebreu-ho tot. També hi podria anar bé pebre blanc.
- Amasseu bé els ingredients, si cal amb les mans. Ha de quedar tot ben barrejat.
- Un cop ho tingueu, feu-ne boles i aneu-les passant per farina. Perquè quedin ben enfarinades banda i banda, podeu sacsejar la safata i així la farina envoltarà les mandonguilles. Aneu-les desant en una safata. I abans de fregir-les, acabeu-los de donar la forma rodona i expulseu-ne l’excés de farina. Una altra manera de fer més rodones les mandonguilles és untar-se les mans amb oli d'oliva.
- Aneu posant les mandonguilles a poc a poc en una paella amb oli d'oliva. L’oli no ha d’estar ni massa fred ni massa calent. Amb l’ajuda d’una cullera aranya, aneu-les tombant perquè es fregeixin per cada banda.
- Un cop fregides, reserveu-les en un plat amb paper de cuina absorbent.
Per a la sípia estofada amb verdures
- 500 g de sípia (neta i tallada)
- 200 g de ceba picada
- All
- Oli d’oliva verge extra
- 150 g de tomàquet ratllat natural
- Pèsols (es podrien substituir per carxofes quan n’és el temps)
- 1 pastanaga
- Poseu oli d’oliva en una cassola. Després els alls, prèviament tallats, i la ceba picada. Remeneu-ho bé. Quan ja estigui sofregit, afegiu-hi el tomàquet triturat. Barregeu-ho i deixeu que cogui, es redueixi i es confiti. Després poseu-hi la sípia i torneu-ho a remenar tot. Ha de coure tot junt ben tapat. I haureu d’anar vigilant durant els 20 minuts que cal perquè la sípia es cogui.
- Passats els vint minuts, poseu-hi les mandonguilles i les verdures. S’hauria de coure amb la mateixa aigua que ha deixat la sípia. Si trobeu que no n’hi ha gaire, afegiu-n’hi, però sense passar-vos perquè no han de quedar líquides.
- Quan comproveu que les verdures estiguin cuites, rectifiqueu de sal si és necessari. I ja estarà. Si trobeu que és massa líquid, hi podeu afegir una picada (amb ametlles, avellanes i una mica d’all).
Bon profit!