Pomes contra el canvi climàtic
Fruites 13/02/2023

La tutti és la nova poma que pots comprar al mercat (i no és un joc)

La fruita neix arran d'un programa de millora per mantenir color, aroma i textura malgrat les altes temperatures de l'estiu

1 min
La tutti és la varietat de poma pensada per resistir els estius calorosos

Es diu tutti, i no és la paraula més extensa del Paraulògic (de fet, amb doble T), sinó una poma vermella, dolça, cruixent i sucosa. Així la defineixen els seus creadors, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que l'ha presentat per primera vegada en una fira, concretament a la Fruit Logística, a Berlín. "La tutti és fruit de més de vint anys de feina, i es tracta de la primera varietat de fruita de llavor registrada que ha sorgit del Hot Climate Partnership (HCP), l’únic programa de millora varietal del món dissenyat per fer front als reptes de produir pomes i peres en climes càlids", explica Joan Bonany, especialista del programa Fructicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

La tutti està preparada per resistir les altes temperatures dels estius, de més de 40 °C, d'on ha estat plantada, en camps experimentals de les poblacions de Mollerussa i la Tallada de l'Empordà. De fet, el programa HCP es va originar "per la demanda del sector productor de fruita de Catalunya", que indicava que les altes temperatures de l'estiu no permetien que ni les pomes ni les peres obtinguessin "una qualitat òptima" pel que fa al "color, la textura i l'aroma", afirma Bonany.

El programa HCP està format per l’IRTA, Plant & Food Research –un centre de recerca públic de Nova Zelanda– i FruitFutur –una associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona–. A més de la tutti, el programa també està a punt de comercialitzar altres varietats de pomes i també de peres, totes pensades per cobrir èpoques diferents de collita de l'any.

stats