Com es fa el rodó de conill farcit? Recepta de la cuinera Carme Ruscalleda
La xef de Sant Pol de Mar ensenya a fer la recepta, que considera laboriosa però molt saborosa

14/11/2020
3 min
La cuinera Carme Ruscalleda, de Sant Pol de Mar, explica com preparar a casa conill farcit.
Rodó de conill farcit
Ingredients per a 4 persones
1 conill sencer, d'un pes aproximat de 1.200 g
20 fulles d'espinac
1 gra d'all i 20 fulles de julivert picat
1 ou
25 g de pinyons
25 g de panses
200 g de carn picada de porc salpebrada
50 g de molla de pa sec
100 ml de llet
Un xic de farigola
Un xic de romaní
Sal i pebre
Oli d'oliva i greix de porc
100 ml de xerès dolç
100 ml d'aigua mineral
400 ml de llet per a la salsa
Elaboració
- Desosseu amb cura el conill per la part interna. Traieu-ne el cor, els pulmons, el fetge, els lletons, els ronyons i després poseu-lo estès amb la part de la pell contra la taula.
- Un cop estès, aneu fent talls amb un ganivet per la part on hi ha els ossos per anar-los traient. Tots aquests passos podeu demanar que us els facin a la carnisseria.
- Tot seguit descalceu l'espinada, tall a tall. I després les costelles, tant d'una banda com de l'altra. Cal arribar arran de l'espinada. Gireu la peça i aneu fent el joc amb el ganivet per desprendre-la. Serà fàcil perquè està descalçada.
- Traieu-ne l'espinada, que us recordarà una espina de peix. Ara faltaran les espatlles. Busqueu-ne l'osset per retirar-lo pels talls que hi hàgiu fet.
- Reserveu tota la làmina de conill a la nevera. Ara comenceu a preparar el farcit.
- En una paella amb oli, fregiu una mica d'all i julivert, i poseu-hi els interiors del conill. Precuineu-los, salpebreu-los, i feu que es perfumi bé amb l'all i el julivert. Reserveu-ho.
- En una altra paella, poseu-hi fulles d'espinac, que en contacte amb el foc de seguida quedaran cuites.
- Tot seguit, talleu amb unes tisores les fulles d'espinac, prèviament passades per un plat on haureu posat paper de cuina absorbent. Les vísceres també les heu de tallar amb tisores.
- En un bol a part, poseu-hi la molla de pa sec mullada amb llet i un ou. Poseu-hi també carn picada de bones botifarres crues. Poseu-hi també pinyons i panses sense pinyol. Un punt de farigola, romaní, sal i un punt de pebre. I afegiu-hi també el que tenim la paella i les fulles d'espinac. Remeuneu-ho bé perquè serà el farcit que anirà a l'interior del conill.
- Salpebreu la peça estesa del conill. Comenceu a posar-hi el farcit. Repartiu-lo bé i procureu que quedi ben atrapat com si fos un tall rodó.
- Un cop fet, tapeu pels extrems. Després, pels costats. Cal que el farcit no s'escapi.
- Amb un cordill de cuina, aneu a fent-hi lligades, de llarg a llarg, i així fins a tancar la peça. Quan hàgiu acabat, feu una lligada sencera horitzontal. Feu-ne dues més.
- Quan el tingueu lligat, com si fos una xarxa, comenceu a fer la primera cocció a la safata del forn. Tireu-hi un raig d'oli d'oliva i de llard, tant a la safata com al conill farcit. El forn ha d'estar calent. I llavors ja l'hi podreu introduir a 200º durant 25 minuts.
- Passat aquest temps, traieu el tall rodó de conill i ruixeu-lo amb una barreja de 100 ml de xerès sec i 100 ml d'aigua, ben barrejat. Gireu la peça per posar-la al forn un altre cop, però ara a 150º durant 25 minuts més.
- Passat aquest temps, traieu-lo del forn i torneu a girar-lo. Torneu a posar-lo al forn a 130º 15 minuts més.
- Passats els últims 15 minuts, traieu-lo del forn. Poseu la peça en una safata, i en el líquid que ha quedat a la safata, afegiu-hi 400 ml de llet i deixeu-la coure 5 minuts al foc. Afineu-la de sal i pebre, coleu-la i poseu-la en una salsera, perquè la fareu servir per acompanyar els talls de conill farcit.
- Mentrestant, aneu retirant els cordills del conill.
- Després talleu-lo a rodanxes i ja podreu servir-lo a taula amb un raig de la salsa.
Bon profit!