Com cuinar el millor filet Wellington? Recepta del cuiner Oriol Sabé
05/01/2022
2 min
El cuiner Oriol Sabé, del restaurant Can Marc, de Sant Esteve de Palautordera, revela com preparar a casa un filet Wellington.
Ingredients
- Un filet de vaca (180 g per persona)
- 1 fetge gras
- 4 o 5 cebes
- Bolets (xiitakes o xampinyons)
- Mantega
- Mostassa
- Pasta de full
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Per a la decoració
- 2 o 3 rovells d’ou
Elaboració
- Per començar, feu un sofregit de ceba i bolets amb mantega. Primer, talleu la ceba a daus petits. Poseu al foc una cassola amb mantega i la ceba tallada; haurà de quedar transparent. Remeneu-ho.
- Continueu tallant els xiitakes o els xampinyons. Han de quedar a trossos petits.
- Quan la ceba estigui transparent, poseu-hi el bolet. Deixeu-ho coure fins que deixi anar l’aigua i també se n’hagi evaporat.
- Mentrestant, obriu el filet. Aneu-hi fent talls per l’interior fins que l’hàgiu obert del tot com si fos un llibre.
- Poseu-hi mostassa, per tota la part interior. I tot seguit una mica de fetge gras, que també podríeu substituir per porro confitat, per exemple. A continuació, emboliqueu-ho.
- Amb un fil de cuina, cosiu el filet perquè no s’obri. Primer lligueu-lo horitzontalment, i després aneu-li donant voltes.
- Ara tocarà marcar la peça de carn. En una paella poseu-hi oli d’oliva verge extra, i després la carn. Aneu-hi donant voltes perquè es faci. I, mentrestant, remeneu la ceba i els bolets, que teniu en una altra cassola.
- Quan la capa exterior de la carn estigui ben marcada, poseu-la a refredar a la nevera. Torneu a remenar el confitat de ceba i bolets, i poseu-lo tot seguit en una plata de vidre, perquè també el refredareu a la nevera durant vint minuts.
- Passat el temps, traieu la brida a la carn, que no n'hi quedi ni un tros.
- Esteneu les capes de pasta de full, i poseu-hi a sobre la ceba i els bolets confitats. A sobre poseu-hi el tall de carn, i llavors ja podreu embolicar la pasta de full. Emboliqueu bé els laterals. I talleu els sobrants de la pasta de full. Els laterals han de quedar cap per avall, perquè faci un tancat hermètic.
- Amb l’ajut d’un pinzell de cuina, pinteu la capa exterior de la pasta de full amb els rovells d’ou, prèviament batuts.
- Per acabar de decorar-ho, talleu unes tires de pasta de full, i poseu-les-hi per sobre, com si fos un regal. Pinteu també les tires amb els rovells d’ou.
- Col·loqueu el filet al forn, prèviament escalfat a 200º. L’heu de tenir al forn durant 25-30 minuts. Si trobeu que es daura massa la pasta de full, podeu abaixar la temperatura del forn.
- Passada la mitja hora, traieu el filet del forn, que ja estarà daurat.
- Retireu-lo de la safata del forn en un plat, i deixeu-lo reposar deu minuts abans de tallar-lo.
- Passats els deu minuts, ja el podreu tallar a llesques i el podeu menjar amb el guarniment que més us agradi (patates, verdures, compota de poma).