T. GILBERT / M. MOLINÉ / A. MARÍN
BARCELONA

Picada de xai amb fruites

Picada de xai amb fruites Zoom

El cuiner Sergi del Meià, del restaurant homònim al carrer d’Aribau de Barcelona, és un defensor dels esmorzars de forquilla, cullera i ganivet.

Ingredients

1 ceba de Figueres
1 poma verda àcida
1 pera
1 carbassó
1 cuixa de xai (d’1 kg i mig desossada)
200 g de cansalada (panxeta)
Safrà del Montsec, la Conca del Barberà o el Pallars
100 g de tomàquet en conserva
Espècies ras-alhanut (roses, comí, cúrcuma, gingebre, canyella)
¾ de litre de vi blanc
Oli d’oliva extra verge

Comenceu tallant la ceba de Figueres. Continueu amb la pera, a llenques, i retireu-ne també la pell. I el mateix amb la poma, que també en traureu la pell, i la deixareu tallada a daus. Reserveu-ho.

Tot seguit, talleu les puntes del carbassó, feu-ne dues meitats i després feu-ne daus també. Reserveu-ho.

En un plat, prepareu els daus de xai i cansalada per començar a coure’ls. En una cassola al foc, poseu-hi un raig d’oli d’oliva extra verge, i després col·loqueu-hi el xai i la cansalada a la vegada. S’han de daurar.

Un cop la carn estigui rossa, tireu-hi la ceba que teníeu reservada, i barregeu-la amb la carn, juntament amb un raig d’oli d’oliva, perquè es cogui tot junt a foc mitjà. Cal vigilar que la ceba no es cremi. Saleu-ho també al vostre gust. I deixeu-ho anar fent durant 15 minuts.

Passat aquest temps, poseu-hi el tomàquet en conserva, i feu-ho coure tot junt. Abans de deixar passar aquest temps, poseu-hi les espècies, el safrà i el vi blanc, que ha de cobrir tota la preparació. Deixeu-ho coure tot junt 15 minuts.

Quan la cocció hagi perdut l’alcohol, serà el moment de posar-hi la fruita, que teníeu prèviament preparada. Després el carbassó i un toc de pebre, perquè així ja estarà acabada la picada.

Passats uns minuts, retireu la cassola del foc i emplateu. Procureu que hi hagi tant de carn com de fruita i vegetals.

Si deixeu reposar el plat d’un dia per a l’altre, encara serà més bo.

Bon profit!