Info/gràfica

El rebost de l'estiu

Les fruites i verdures dels mesos de la calor

3 min
rrrr

L’estiu oficial està a punt d’arribar, però ja fa setmanes que podem gaudir a taula d’algunes de les fruites que ens arriben amb els mesos de la calor i que alegren els nostres plats.

Fruites

Nespra

Peres d’estiu

Cireres

Albercoc

Síndria

Prunes

Prèssec

Meló

Nectarina

Figues

Pomes

Raïm

Nespra

Peres d’estiu

Cireres

Albercoc

Síndria

Prunes

Prèssec

Meló

Nectarina

Figues

Pomes

Raïm

Nespra

Peres d’estiu

Cireres

Albercoc

Síndria

Prunes

Prèssec

Meló

Nectarina

Figues

Pomes

Raïm

El denominador comú d’aquests aliments és que són refrescants i tenen una gran varietat de colors, el que vol dir que contenen pigments amb acció antioxidant que ajuden el sistema immunitari a prevenir malalties.

Les nespres, per exemple, un dels fruits més primerencs, només es poden gaudir entre abril i juny i destaquen per la quantitat de vitamina A, B1 i potassi que tenen; o les cireres, que fa unes setmanes que ja tenim entre nosaltres i que també són molt riques en vitamines i potassi i tenen propietats antioxidants. Els albercocs també han arribat a les nostres taules i duraran gairebé fins a setembre i són rics en potassi i, pel seu color groc i ataronjat, sabem que també contenen carotenoides que es convertiran en vitamina A.

Ara al juny han arribat les prunes i en podem trobar de vermelles, de grogues i les conegudes com a prunes clàudies, de color verd. Són una font important de fibra i ajuden a regular el trànsit intestinal. També són riques en potassi, i les morades contenen antocianines, que tenen un alt poder antioxidant i antisèptic. De prunes en tindrem fins al setembre.

L’estiu és també l’època dels préssecs i les nectarines: la primera és la fruita amb més carotens i també té fibra i potassi mentre que la nectarina aporta vitamina C. I si parlem dels mesos de calor hem de parlar també de fruits silvestres com el gerd, la grosella i la mora. Tenen moltes propietats: contenen fibra, potassi, vitamina C i uns pigments antioxidants.

Però no podem parlar de l’estiu sense anomenar dues de les fruites reines: la síndria i el meló. Dues fruites estiuenques per antonomàsia que com que són molt riques en aigua són molt refrescants. També contenen potassi i antioxidants.

I quan l’estiu comença a arribar al final la figuera donarà els primers fruits, primer, la figaflor i més endavant, les figues. En tots dos casos es tracta d’una fruita rica en sucres i fibra, i que conté antioxidants.

Verdures

Nap

Albergínia

Carbassó

Ceba

Mongeta

tendra

Enciam

Cogombre

Pebrot

Rave

Remolatxa

Tomàquet

Pastanaga

Carbassa

Patata nova

Nap

Albergínia

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Carbassó

Ceba

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Mongeta

tendra

Enciam

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Cogombre

Pebrot

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Rave

Remolatxa

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Tomàquet

Pastanaga

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Carbassa

Patata nova

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Nap

Albergínia

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Carbassó

Ceba

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Mongeta

tendra

Enciam

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Cogombre

Pebrot

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Rave

Remolatxa

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Tomàquet

Pastanaga

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Carbassa

Patata nova

JUNY

JUNY

JULIOL

JULIOL

AGOST

AGOST

SETEMBRE

SETEMBRE

Igual que passa amb les fruites, l’estiu és l’estació que omple els nostres plats de verdures de tota mena de colors i garanteix una varietat de sabors i textures que ens permetrà disfrutar de plats i receptes ben diferents. És en aquesta època quan es cullen albergínies, pebrots, tomàquets i patates, i encara que en puguem trobar tot l’any és ara quan estan en el seu millor moment i les trobarem més gustoses. La patata es considera un aliment farinaci pel seu contingut en hidrats de carboni però també té fibra, moltes vitamines i minerals com el potassi, el ferro, el fòsfor i el magnesi. Els pebrots, l’albergínia i el tomàquet, per la seva banda, ens aporten una gran quantitat d’antioxidants que són responsables dels pigments de colors vius que els caracteritza.

Una altra família que dona els seus fruits a l’estiu és la del carbassó i el cogombre. El primer destaca pel seu contingut en vitamina C, betacarotè i flavonoides, que ens poden ajudar a tenir una pell sana i a mantenir les defenses en acció, mentre que el cogombre -que es recomana menjar amb pell per aprofitar-ne tots els nutrients- té grans efectes diürètics i laxants.

Un altre dels protagonistes d’aquesta temporada és la mongeta tendra, un aliment que ens ofereix un bon còctel de vitamines a banda de potassi, magnesi i calci, i que destaca per la seva versatilitat, ja que el podem cuinar de moltes maneres i posar-lo tant en plats freds i refrescants com en guisats o al vapor.

Després hi ha verdures que trobem tot l’any però el moment de la collita de les quals és l’estiu i, per tant, és un moment excel·lent per menjar-ne, com les pastanagues, les cebes i els alls, tots amb moltes vitamines i nutrients.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Elaboració pròpia
stats